Korszakváltás: Sony Alpha 7R IV

2019.07.31.

A világ első 61 megapixeles full-frame fényképezőgépében nem lesz tükör. Az Alpha 7R IV saját képstabilizátora 5,5 fényértéket ad vissza a fotós kezébe,az öt tengelyen stabilizált hátsó megvilágítású BSI CMOS szenzor pedig 15 fényértéknyi dinamikatartományt biztosít, akár egy Phase One hátfal. A beépített élességállítás olyan mesterséges intelligenciát kapott, ami automatikusan a modell szemén tartja az élesség síkját, legyen szó emberekről vagy állatokról, miközben 10 képet készít másodpercenként, összesen maximum 70-et. Nyilván egy kisebb lakás árát kell majd kifizetnünk, hogy apró milc testű vázzal készíthessünk középformátum minőségű képeket, ugye? Nos, nem. Az ár mindössze $3500/£3500/€4000 lesz. Hűha.

A 61 megapixel igazából már a középformátumban versenyez, de a Sony Pixel Shift nevű megoldásával 240 megapixeles képek is készülhetnek, bizonyos kötött körülmények között. Ekkora méretű képet legközelebb egy 48 000 dolláros Hasselbladdal lehet fotózni.

Az A7R IV képes APS-C módban is fényképezni, ilyenkor „csak” 26 megapixeles képeket készít, a szenzor arányosan kisebb részét felhasználva. A rögzített videók 4k felbontásúak, amiket 6k-ban méretben rögzít a szenzoron, így részletgazdagabbak, mint a mezei 4k videók. A kamera S-log2, S-log3 és HLG videót is rögzít, mindez az említett dinamika tartománnyal könnyet csal a sokat látott szakemberek szemébe is, ha a videós utómunka lehetőségeire gondolunk.

Az élességállítás 576 fázis-különbség érzékelővel (74%-os lefedettség), és 425 kontraszt AF ponttal dolgozik, és most először az EyeAf már videó üzemmódban is a szemen tudja tartani az élességet.

A bejelentés szerint szeptember elején kerül a boltokba az Alpha 7R IV. A Sony feladta a leckét a többi gyártónak, kérdés, hogy mit kezdenek ezzel a helyzettel.