Rólunk

Idén tíz éves az ország legtöbb természetfotósát megmozgató Varázslatos Magyarország. A természetfotós projekt társadalmi felelősségvállalása a természetvédelem minél szélesebb körökhöz való eljuttatása és a természettudatos létforma hétköznapivá tétele. A kezdeményezés 2009-ben azzal a céllal jött létre, hogy a fotózáson keresztül arra biztassa az embereket, hogy menjenek ki a természetbe, és örökítsék meg az ország szépségeit, kapják lencsevégre az ott élő növény- és állatfajokat.

Az elmúlt évtized alatt megszületett fotós remekművek által nemcsak a képek készítői lettek a természet áldozatos védelmezői, de azok is, akikhez képeik eljutottak, és általuk ismerhették meg Magyarország természete mélyén rejlő szépségeket.

A Varázslatos Magyarország tizedik életévére természetvédelmi projektté nőtte ki magát. Születésnapját egy nagyszabású fotós és természetvédelmi akcióval ünnepli. A „Ma egy fészek, holnap az óceán!” arra invitálja a természetszerető és fotós közösséget, hogy saját környezetében, hazánk természeti értékeinek megóvásával járuljon hozzá globális környezetünk védelméhez. Ha egy madárfészket visszahelyezve a madárpopuláció életben maradását segítjük, olyan jótékony folyamatot indíthatunk el, amely elérhet akár az óceánokig is.

A VM csapata és lelkes önkéntesei az ország összes nemzeti parkját végig járva azzal támogatja a helyi állat- és növényvilág életét, hogy leveszi a munka terhét a parkok természetvédelmi őreinek válláról, és közös erővel olyan munkálatokat végez el, amire a parknak égető szüksége van. A részvevők munka közben megismerhetik az adott tájegység szépségeit, majd a munka végeztével elmerülhetnek a természetfotózás rejtelmeiben.

Így hívja fel a figyelmet a Varázslatos Magyarország a természet értékei megóvásának fontosságára, és jut el ahhoz a cselekvő közeghez, melynek tagjai szeretnének és tudnak is tenni a környezetünk lokális és ez által globális védeleméért.