15 éves magyar fiú lett a világ legjobb ifjú madárfotósa

2019.08.22.

Forrás: Turista Magazin; Szöveg: Pálvölgyi Krisztina / TM; Fotó: Koncz-Bisztricz Tamás, Koncz Miklós, Caron Steele, Martin Grace, Máté Bence, Litauszki Tibor, Szabó Zsolt, Horesnyík Ervin, www.birdpoty.co.uk

Újabb örömhír a magyar természetfotózásban, idén a 15 éves Koncz-Bisztricz Tamást választották a világ Legjobb Ifjú Madárfotósának a Bird Photographer of the Year nemzetközi fotópályázatán. De bemutatjuk 2019 legjobb madárfotóit is, hiszen idén is nagyon pazar válogatás gyűlt össze belőlük.

A napokban adtunk hírt arról, hogy egy olasz nemzetközi természetfotó-pályázaton, az Asfericon, az ifjúsági kategóriát egy magyar fiú, Füssi-Nagy Regő nyerte meg, pár napja pedig Koncz-Bisztricz Tamás vehette át első helyezéséért járó díját az angliai Bird Photographer of the Year (BPOTY) pályázatának átadóján.

Az Év Ifjú Madárfotósa címet Tomi Az élet bölcsője című drónfelvételéért kapta, ezt a képet egyébként már nálunk is láthattátok a vele készített nagyinterjúnkban.

Koncz-Bisztricz Tamás: Az élet bölcsője – A Young Bird Photographer of the Year győztes fotója – A képen tőkés récék láthatók, ahogy egy a Tömörkény és Pálmonostora között megbúvó szikes tóban úszkálnak, fentről pedig a tükröződő égbolt és felhők mellett jól látszik, ahogy a kacsák felkavarják a tóban nemcsak az iszapot, hanem a jellegzetes színeket okozó rétegeket is, amelyek a vízbe kerülő szerves anyagok bomlása során keletkeznek. Tomi elmondta, hogy természetesen az ilyen érintetlen, elzárt területeken a drónnal ügyesen kell bánni, hiszen a fotós nem akarja megzavarni az ott lévő madarakat. Egyrészt egy olyan drónt használ, ami nem okoz riadalmat a madaraknál, hiszen a gép alakja, színe és hangja nem hasonlít egyik ragadozóra sem, másrészt, hogy a lehető legkisebb zajjal járjon a művelet, olyan repülési technikát alkalmaz, amelyet természetvédelmi őrök is használnak a madarak populációjának megfigyelésére és számlálására. És Daróczi Csaba természetfotós is ellátta sok hasznos tanáccsal Tomit a drónozással kapcsolatban, hiszen ő is előszeretettel készít fotókat a magasból. A módszer az, hogy lassan mozgatva a drónt, egész magasról kezd közelíteni a madarak felé

Várható volt, hogy a hazai sikerek után a két fiú, Tamás és Regő képeire nemzetközi versenyeken is felfigyelnek majd, tavaly ugyanis a magyar naturArt – Az Év Természetfotósa pályázat ifjúsági kategóriájában ők végeztek az első két helyen. Külön öröm számunkra, hogy Tamás a BPOTY pályázatáról a Turista Magazin két korábbi cikkében figyelt fel, a tavalyi versenyről készült beszámolónk és a nemzetközi fotópályázatokat bemutató összefoglaló cikkünk adta az ötletet, hogy ide is nevezze képeit. A győztes képen felül még két képe került be a legjobb 10 közé, és további két fotóját választották be ennek a kategóriának a „Shorlist” válogatásába.

Koncz-Bisztricz Tamás: Téli sikoly – A Young Bird Photographer of the Year 7. helyezett képe

Koncz-Bisztricz Tamás: Egy – A Young Bird Photographer of the Year „Shorlist” válogatásába bekerült fotó – A sok sirály között középen egy póling úszkál

Tominak ez az első nemzetközi díja, és sejtésünk szerint nem is az utolsó, ráadásul egy ilyen nívós pályázaton rögtön első helyezést elérni, fantasztikus teljesítmény, hiszen a BPOTY ma a világ első számú, csak madarakkal foglalkozó fotópályázata. A negyedik alkalommal meghirdetett verseny díjátadóját pedig idén is a Birdfair szervezet nagyszabású, háromnapos fesztivál keretében rendezték meg augusztus 17-én. A Birdfair-nek ez a 31. ilyen eseménye, amit most is az angliai Rutland Vízi Rezervátumban tartottak, és ez a három nap tényleg csak a madarakról szólt. Elképesztő számú és változatosságú kiállító érkezett ide a világ minden tájáról, a művészeti kiállításoktól az eszközgyártókon át, a különféle természet- és állatvédelmi szervezetekig. És természetesen a BPOTY pályázatnak és a Birdfair eseménynek is az a célja, hogy felhívja az emberek figyelmét a világ vadon élő madarainak sokszínűségére és védelmére.

Az Birdfair rendezvény egyik kiállításának ötletes alkotásai, a különböző tollakon a saját madárfajnak megfelelő portré rajza látható

Tomi szüleivel utazott a nagy eseményre, és a Rutland Vízi Rezervátumtól 40 kilométerre lévő Peterboroughban szálltak meg. Már az átadó előtti napon ellátogattak a Birdfair kiállításra, ahol testközelből tapasztalhatták az esemény grandiozitását, Tomi szerint tényleg elképesztő mennyiségű izgalmas kiállító és program várta az odalátogatókat.

Bird Photographer of the Year szervezői nagyon lelkesen fogadták a magyar fiút, többek között Rob Read és Paul Sterry alapítók is, de a zsűri tagjai közül is többen beszélgettek Tamással.

Rob Read, természetfotós, a Nature Photographers képgyűjtemény menedzsere, a pályázat egyik alapítója (balra), Koncz-Bisztricz Tamás (középen) és Alan Capel, az Alamy képügynökség tartalmakért felelős vezetője, a pályázat egyik zsűrije

A díjátadóra több száz ember érkezett, sokan voltak kíváncsiak a győztes képekre. Az átadót az egyik zsűritag, Chris Packham természettudós, természetfotós és tévés személyiség vezette, aki a British Trust for Ornithology elnöke is. Minden díjnyertes képet bemutattak és pár mondatban értékeltek, elmondták, a zsűri miért emelte ki az adott fotót a több ezer kép közül.

Ha jól megnézzük azért nem a legszokványosabb módon zajlott az átadó, térdtől lefelé inkább néz ki egy gazdafesztiválnak, ennek oka, hogy az előző napi eső teljesen feláztatta a Birdfair esemény helyszínét, és a sátrak közötti közlekedők süppedős sárfolyókká alakultak, ami a korábbi évek tapasztalatai alapján nem volt meglepő, a rutinosabbak így gumicsizmában érkeztek. A képen jobbra Chris Packham, mellette Koncz-Bisztricz Tamás a Legjobb Ifjú Madárfotósnak járó trófeával, balra pedig a nyereményét átadó két úr, nevüket  sajnos nem tudjuk, de a szemüveges úr a Swarovski képviseletében érkezett, tőlük egy kiváló minőségű távcsövet, egy Swarovski binokulárt kapott, a fekete pólós úr pedig (valószínűleg a BPOTY képviseletében) egy Tomi nevére kiállított 350 fontos vouchert adott át neki

A pályázatra egyébként 63 országból 13 500 fotót küldtek be, amelyeket az előválogatás során kategóriánként egy 20-45 képes „Shorlist”-re szűkítettek, majd ezekből kerültek ki az arany, ezüst, bronz helyezettek, plusz 2-2 képet emelt még ki a zsűri magas elismeréssel.

A legjobb fotók közül pedig idén is megválasztották az abszolút győztes képet, amely elismerést idén először egy nő kapott meg, Caron Steele a görög Kerkini-tónál készült pelikános képéért, így 2019-ben ez lett Az Év Legjobb Madárfotója, Caron pedig Az Év Madárfotósa címet kapta. Valamint a Portré kategória és a közönségszavazás győztese is ez a fotó lett.

Caron Steele: Tánc a jégen – A 2019-es Bird Photographer of the Year abszolút győztes képe

Nyereménye az 5000 fontos pénzjutalmon felül egy személyes portfólió munkáiból az Alamy képügynökség felületén, ahol az eladásokból származó bevétel 100%-ban át megkapja két éven át

Idén a szokásos 7 kategória és a legjobb portfólió mellett egy új kategóriát is indítottak „Inspiráló találkozók” címmel, amit a WWF szponzorált. Ebben a kategóriában a képek mellé egy 150 szavas szöveget kellett leadni a fotósoknak, így a kép és szöveg együtt mondanak el egy történetet a madarak és a fotós találkozásáról, valamint megtuhatjuk belőle azt is, ez a találkozó mire inspirálta a fotóst. A leginspirálóbbnak ezúttal Martin Grace antarktiszi császárpingvines találkozását találta a zsűri.

Martin Grace: Császárok – Inspiráló találkozók kategória arany minősítésű, első helyezett képe

A képhez tartozó szöveget nem szerettük volna lefordítani, eredetiben ide kattintva olvashatod el

A versenynek voltak még magyar résztvevői, közülük a legjobb eredményt Tökölyi Csaba érte el, aki a Figyelem a részletekre kategóriában ezüst helyezést ért el kócsaglábas Köntös című képével. Ezt a fotót másr láthattuk korábban, hiszen hazai és nemzetközi pályázatokon már több díjat is nyert.

Tökölyi Csaba: Köntös – Figyelem a részletekre kategória ezüst minősítésű, második helyezett képe

Máté Bence is indult a pályázaton, neki most érmet nem sikerült elhoznia, viszont a Madarak viselkedése kategóriában ez a gyönyörű, high-key hatású, nagy kócsagokat ábrázoló fotója a legjobb öt közé került. Ez a kép a legutóbbi holland Nature Photographer of The Year pályázatról lehet ismerős, ahol Bence megnyerte a Madarakkategóriát ezzel a fotójával.

Máté Bence: Találkozópont – Madarak viselkedése kategóriában kiemelt elismerésű fotó

Máté Bencének a BPOTY versenyén még egy képe került be Portré kategóriában a legjobbakat felvonultató „Shorlist” válogatásba, ahogyan „Shorlist”-ás lett Litauszki Tibor, Szabó Zsolt és Horesnyík Ervin egy-egy fotója is.

Litauszki Tibor: Madarak festette tájkép – „Shorlist”-ás kép a Madarak és környezetük kategóriában

Szabó Zsolt: Zsonglőr – „Shorlist”-ás kép a Madarak viselkedése kategóriában

Horesnyík Ervin „Shorlist”-ás képe a Madarak és környezetük kategóriában

A fotópályázatra beküldött képek nevezési díjaiból és a verseny kapcsán befolyt támogatói összegekből, ahogy az eddigi években is, a madárvédelemmel foglalkozó British Trust for Ornithology szervezetet támogatják. A pályázatra amatőr és profi fotósok egyaránt nevezhettek, az ifjúsági kategóriába pedig 16 éves korig lehetett jelentkezni madaras fotókkal. Ez utóbbit, a Young Bird Photographer of the Year-t egy fiatal madarászfiú emlékének, Cameron Bespolkának dedikáltak, akit egy lavina sodort el 16 évesen Ausztriában. A tragikusan elhunyt fiú kicsi kora óta imádta a természetet, de leginkább a madarakat, és a madarászat, valamint a madarak fotózása lett a szenvedélye. Folyamatosan kereste a lehetőségeket, hogy madárvédelmi programokban részt vehessen, de sokszor nehézségekbe ütközött, mert több projektet és önkéntes tevékenységet is 18 éves korhatárhoz kötöttek. A lelkes madarászfiú nevével egy jótékonysági szervezetet hoztak létre, a The Cameron Bespolka Trust célja, akárcsak a Young Bird Photographer of the Year pályázatnak, a fiatalok állatszeretetre való ösztönzése, különösen a madarak iránt, és természetesen a környezetvédelemre való motiválás.

A díjátadóval egybekötve a díjazott képekből egy kiállítást is meg lehetett nézni a helyszínen, valamint a legjobb fotókból egy album is készült, amiből Koncz-Biszticz Tamás is kapott, ahogyan a többi díjazott is. Az albumot természetesen a helyszínen sokan detikáltatták, így Tamás is begyűjtött pár alárírást a verseny szervezőis és nyerteseitől saját példányába.

Tamás albuma az aláírásokkal (balra), és Caron Steele-el, az Év Madárfotósával (jobbra)

Érdekes magyar vonatkozása még a versenynek, hogy a Legjobb Portfólió győztese, Thomas Hinsche több fotót is Magyarországon, a Kiskunsági Nemzeti Parkbankészített nyertes sorozatából. Ugyanis itt több Máté Bence által üzemeltetett les is található, amit nemcsak a magyar fotósok látogatnak szívesen, hanem a világ minden tájáról érkeznek ide természetfotósok.

Thomas Hinsche: 100% siker – A Legjobb Portfólió egyik képe, amit Thomas a Kiskunsági Nemzeti Parkban készített 

Végül mutatunk még pár fotót az idei pályázat nyertes képeiből, de azt ajánljuk, hogy látogassatok el a Bird Photographer of the Year oldalára ide kattintva, ahol az összes dínyertes és „Shorlist”-ás képet megnézhetitek. Látni fogjátok, hogy tényleg mennyire sokszínű és gazdag madárvilág vesz minket körbe. A Young Bird Photographer of the Year legjobbjait pedig ide kattintva nézhetitek meg.

Alejandro Prieto Rojas – Portré kategória „Shorlist”-ás kép

Hu Yi – Madarak viselkedése kategória bronz minősítés

Gergely József (Szerbia) – Madarak viselkedése kategória ezüst minősítés

Diana Andersen – Figyelem a részletekre kategória kiemelt kép

Meera Sulaiman – Kerti és városi madarak kategória ezüst minősítés

Pedro Jarque Krebs – Kreatív ábrázolás kategória kiemelt kép

Edwin Giesbers – Madarak és környezetük kategória ezüst minősítés

William Steel – Portré kategória bronz minősítés