Komposztünnep 2019

2019.09.24.

Kedves  Pedagógusok, Diákok, Alkotóművészek, Civilek!

2019. október 10-én ismét Komposztünnepre hívjuk az ország apraját és nagyját.

hűtsd a klímát

„Hűtsd a klímát! – Komposztálj!” (Csávás Renáta, Berettyóújfalu; a 2018-es poszterverseny nyertes alkotása)

A 2018-es nyertes poszterrel bíztatunk Benneteket, hogy komposztáljunk együtt egy jobb jövőért! Veletek együtt, immáron nyolcadik alkalommal tartjuk meg a komposztálás országos ünnepét.

Célunk a szerves hulladékok – más néven zöld javak – mennyiségének csökkentése és körforgásban tartása!  További célunk, hogy ezt a tevékenységet az oktatásba is beemeljük úgy, hogy élmény legyen a tanulás! Csatlakozzatok ti is az országos Komposztálás Ünnepe mozgalmunkhoz!

Óvodai és iskolai csoportok, civil szervezetek, közösségi kertek illetve képzőművészeti alkotó közösségek jelentkezését várjuk!

2019-ben a következő fő témákat ajánljuk a figyelmetekbe, s ennek keretében bármely komposztálással kapcsolatos témában lehet pályázni.

-Komposzttal a klímáért!

-„A talaj szereti a komposztot!” 2020. évi Nemzetközi Komposzttudatos Hét szlogenje – https://www.compostfoundation.org/ICAW/ICAW-Home

-Zéró hulladék és az élelmiszerpazarlás csökkentése.

-Biológiai sokféleség a talajban, a természetben!

Bármilyen a komposztálás témájához kapcsolódó tevékenységgel lehet pályázni. A 2018-es Komposzt Ünnep beszámolója ide kattintva érhető el.

Jelentkezési határidő: 2019. október 10.  A jelentkezési lap kitöltéséért kattints ide.

Magukat a tevékenységeket október hónap folyamán bármikor meg lehet valósítani, akár egynapos, akár egy hetes, akár több hetes időszakban.

A tevékenységeitek beszámolóival pályázhattok a legjobbak díjára, kategóriánként a 3 legötletesebb pályázatot díjazzuk. A pályaművek (5 kép, jpg, jó felbontású, valamint külön egy szöveges fájl) beérkezési határideje: 2019. november 17, vasárnap 24:00 óra.

Beküldés módja: e-mailben a komposztunnep@gmail.comcímre. A levél tárgyában szerepeljen az intézmény/csoport/szervezet neve.

Eredményhirdetés: 2019. december 14. szombat

Idén is teszünk kategóriánként néhány témajavaslatot:

 

Javaslat óvodai csoportoknak

  1. Készítsetek tojástartóból kincskereső dobozt!kincskereso

A doboz tetejére komposztba illő kincseket, valós vagy képi megfelelőt, esetleg csak színes pöttyöket ragasszatok, s ez adhat ötletet a kicsiknek, mit is keressenek. Ha ez kész, már indulhatunk is az udvarra, a parkba, az erdőbe kincset keresni!

  1. A kavicsfestésés dekupázs technika is nagyon alkalmas tartamos használatra készült játékok előállítására. Gondolhatunk például arra, hogy a komposztálás lépéseit kell kirakni kavicsokra festett képekkel, vagy a komposztba valókat avagy a komposztban lakókat lehet memória formájában megalkotni, megrajzolni kavicsra. Rossz idő esetére milyen jó, hogy csak elő kell kapni a kavicsos fadobozt és már lehet is játszani!

További ötletek és javaslatok: http://humusz.hu/komposztalj/ovodaknak

Javaslat iskolai csoportoknak

kavics

1.Élelmiszerpazarlás csökkentése érdekében szépséghibás, kicsit kihívásokkal küzdő zöldségek, gyümölcsök felhasználásával

a. művészi kép alkotása

b. fotón megörökítése

c. alapanyagából finomság készítése (turmix, saláta, pestó, püré, gyümölcsleves stb..)

  1. végül a zöldség, gyümölcs héja, magháza stb. komposztba kerüljön!

Alkotási folyamat megörökítése elejétől a végéig ppt, kisfilm, vagy digitális tabló formájában.

  1. Ismeretterjesztő projekt készítésea diákok bevonásával ppt, digitális történetmesélés stb. keretében. Cél, hogy a Komposztálj a klímáért! szlogent tartalommal töltsék meg a tanulók és a társaiknak is mutassák be munkájukat.

Kulcsszavak egy asszociációs lánchoz:

nutella – orángután bébi – komposzt

hamburger – amazóniai esőerdő – komposzt

  1. Csatlakozzanak a diákok egyénileg awww.fajbook.huoldalon Máté Bence és Gaál Péter fajbooktermészetfotósok által kezdeményezett hazai fajokat fényképező és gyűjtő oldalra. https://fajbook.hu/rolunk 

 

A komposztünnepre regisztráló iskolai osztály vagy szakköri csoport tagjai minél többen regisztráljanak a fajbookra. Kezdjék el a környezetükben fellelhető élőlényeket fotózni, meghatározni, a fajbook szabályzatában leírtak szerint (https://fajbook.hu/gyik).

Adott hónapban (2019. október) a diákok pontjainak összeszámlálásával vehetnek részt a versenyben. A koordináló pedagógustól a nevek és az egyénileg elért pontszámok megadását kérjük a beszámolóban. A legtöbb összpontszámot elérő – bármely ott gyűjthető faj játszik, hisz a természeti sokféleség számít – osztályok (maximum 3) díjat kapnak.

  1. Mi fán terem a komposzt – videómegnézése, a tanultak alkalmazásahttps://humusz.hu/uton-nuhu
  2. Zöld Hősök

zöld hősökErdős László: Zöld Hősök – Assisi Szent Ferenctől Arnold Schwarzeneggerig című, a Cser-Kiadónál megjelent könyvét ajánljuk felső tagozatos és középiskolás korosztály számára feldolgozásra. A könyvben olyan inspiráló élettörténeteket ismerhetünk meg, akik munkásságuk, példájuk, hivatásuk által kiutat mutathatnak a klímaválságból és az életünkben egyre inkább megjelenő klímaszorongásból is. A feldolgozást segítő módszertani ötletek a kiadó jóvoltából innen letölthető.

(Korlátozott számban, előzetes egyeztetés szerint iskolák számára fel tudunk ajánlani példányokat a könyvből.)

További témajavaslatok: http://humusz.hu/komposztalj/iskolaknak

Javaslat közösségi kerteknek és civil szervezeteknek

Erdőkertek

Ismerkedjetek meg az erdőkertek szerepével, hogy lehetne az erdei élőközösséget behozni a Ti közösségi kertetekbe? Hogy függ ez össze a komposzttal?

Írjatok, meséljetek, hogy látjátok, illetve mit valósítotok meg ennek kapcsán? Lehetnek ezek tervek, fotók, előadások, ahogy a ti közösségetekben ez éppen aktuális.

https://www.permaforum.hu/permaforum/index.php/blog/entry/es-az-oetoedik-evuenk-manna-erdokert-szueletik – hazai példa a növényi sokféleség és a klímaváltozás jegyében

https://sokszinuvidek.24.hu/kertunk-portank/2019/07/13/erdokert-500-eheto-noveny/ – benne kisfilm, külföldi példa

http://zalatermalvolgye.hu/manual_files/LEADER/foldhasznalati_kezikonyv_SQ.pdf

https://tudatosvasarlo.hu/cikk/letesits-erdokertet

Kép forrása: Baji Béla: Noé Bárkája 1999

További javaslatok közösségi kerteknek és civil szervezeteknek: http://humusz.hu/komposztalj/civil-szervezeteknek

Javaslat képzőművészeti alkotóközösségeknek 

ICAW„Soil Loves Compost”  – A talaj szereti a komposztot! ebben a témában írták ki a plakátversenyt a Nemzetközi Komposzttudatos Hét programjához (2020. május 3-9) kapcsolódva. Mi is kérjük a képzőművészeti alkotóközösségeket, hogy rajzoljanak, fessenek, alkossanak e téma mentén! Az elkészült pályamunkákat akár nemzetközi szinten is megmérettethetik az alkotók.

 Ajánló: https://www.compostfoundation.org/ICAW/ICAW-Home

Beszámolók beküldése

A beküldendő beszámolók tartalmazzanak egy 1-2 oldalas írásos dokumentumot, valamint külön csatolmányként várjuk az események során készült fényképeket (3-7 db, jó minőségű, megfelelő megvilágítású, .jpg formátumú kép) Beküldésekor tüntessék fel az e-mailben az intézmény / közösségi kert / szervezet nevét, a felkészítő pedagógust / csoportvezetőt és a pályázó csoportot, annak létszámát is.

A posztert készítő művészeti alkotóközösségek plakátjainak mérete álló A2-es nagyságú legyen, .jpg formában küldjék meg email címünkre.

Beküldési cím: komposztunnep@gmail.com

Beküldési határidő: 2019. november 17, vasárnap 24:00 óra.

Eredményhirdetés: 2019. december 14. szombat

További tájékoztatás kérhető a komposztunnep@gmail.com e-mail címen vagy a +36 1 386 2648 telefonszámon.

Díjazás

Óvodai / Iskolai / középiskolai /közösségi kert vagy civil szervezet / alkotóközösségi kategóriákban díjazzuk a legkreatívabb pályamunkákat. A nyeremények az Oázis Kertészet www.oazis.hu , A Fajbook, a Varászlatos Magyarország https://vm-magazin.hu/ felajánlásaiból biztosítjuk, a pályázatot a „NoPlanet B” támogatásával valósítjuk meg.

Az alkotóközösségek pályamunkáit kiállítjuk a Humusz Ház oktatótermében, a legjobbat pedig azzal jutalmazzuk, hogy a 2020-as Komposztünnepet az ő plakátjuk segítségével hirdetjük meg.

A díjakat 2020. januárban juttatjuk el a nyerteseknek. Minden résztvevő csoport digitális formában emléklapot kap. (Résztvevőnek azt számítjuk, aki határidőig regisztrál és a megvalósított programról határidőig a beszámolót is megküldi.)

Kampányolj a Komposztünnepnek!

Töltsd le a Komposztünnep 2019-as figyelemfelhívó plakátját, és segíts nekünk, hogy minál több helyre eljuthasson a híre. Köszönjük a segítséget!

Komposztünnep 2019 plakát

Komposztünnep 2019 plakát – nyomtatható

A projekt támogatói:

noplanetBoazis:kerteszet

fajbookvarazslatos magyarorszag

 

 

 

Ha még csak most ismerkedsz a komposztálás témakörével, néhány gondolat, hogy miért éri meg belevágni:

– csökken a háztartási hulladék mennyisége,
– növényeink egészségesebbek és szebbek lesznek,
– a természet körforgását modellezzük a kertünkben, udvarunkon,
– több időt tartózkodunk a friss levegőn,
– kertészeti ismereteink mélyülnek.

Nézz körül a komposztalj.hu honlapon, és legyél szerves része a programnak!

Címkék