Dilemmák az élelmiszer-csomagolások körül

2019.11.23.

Ha valaki igazán a szívén viseli a környezet sorsát, már megvan a lehetősége, hogy csomagolásmentesen vásároljon, és láthatóan az élelmiszeriparban is szaporodnak a pozitív példák. Mégis miért nehézkes kérdés az élelmiszerek csomagolásának átalakítása?

A Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének (FÉSZ) felmérése szerint a környezetbarát csomagolás minden harmadik vásárlónak (35%) nagyon, minden negyediknek (25%) eléggé fontos tényező. Ugyanakkor Szöllősi Réka, a FÉSZ ügyvezető igazgatója a Díványnak nyilatkozva hangsúlyozta:

a csomagolás nemcsak azért kell, hogy legyen miben hazavinni a termékeket, hanem elsősorban élelmiszer-biztonsági szempontból szüksége.

Az élelmiszereket egyrészt meg kell védeni a káros mikroorganizmusoktól, másrészt meg kell akadályozni, hogy a természetes módon lejátszódó (pl. enzimatikus) folyamatok beinduljanak bennük. Így biztosítható, hogy az élelmiszerek biztonságosan fogyaszthatók maradjanak a rajtuk jelzett (és a mai vásárlási szokásaink által megkövetelt) időpontig.

Fotó: pixabay.com

Ezáltal a csomagolás a pazarlás és az élelmiszer eredetű megbetegedések elleni küzdelem kézzelfogható eszköze, amely nélkül a táplálékallergiában szenvedők és a mentes termékeket fogyasztók kiszolgálása is elképzelhetetlen lenne.

Szöllősi Réka a körkörös gazdaság szellemében a termékfejlesztésben látja a kiutat: a gyártóknak arra kell törekedniük, hogy olyan csomagolási megoldásokat alkalmazzanak, amelyek kompatibilisek a saját gyártósoraikkal, megfizethetők a fogyasztók számára, és környezetbarátak is. A gyártók folyamatosan igyekeznek csökkenteni a csomagolóanyag mennyiségét, de ez sok fejlesztést, illetve a gyártási folyamat módosítását igényli, ezért sokszor évekig is eltarthat.

A fogyasztóknak érdemes tisztában lenniük azzal, hogy jelenleg a szelektív gyűjtés a leginkább környezetkímélő megoldás Magyarországon. Éppen ezért az elfogyasztott élelmiszerek csomagolását mindig anyagtípus szerint kell a szelektív gyűjtőkbe helyezni, ahogy a nagyobb kiszerelésű termékek is előnyösebbek a környezet szempontjából.