Fajmeghatározási segédlet

2019.08.07.

Nem boldogulsz a határozással? Adunk egy kis online segítséget, hogy merre indulj el.

Madarak

A fotót készítette: Lóki Csaba (ÁÁÁ)

A hazai madarakról legegyszerűbben a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján tájékozódhatsz, ahol vagy a magasabb rendszertani kategóriáktól, vagy rögtön kereséssel indulhatsz el. Ha esetleg a telefonodon szeretnél gyakoribb madarakat határozni, akkor az Egyesület által fejlesztett telefonos alkalmazást ajánljuk. Amennyiben egyedül nem boldogulsz a határozással a Madárhatározó és az MME – KHVSZ nevű Facebook csoportokban hamar segítséget kaphatsz.

Emlősök

A fotót készítette: Királyi Zoltán (A király)

A Magyarországon előforduló emlősök listája a magyar Wikipédián fellelhető. Ha bármi kérdésed vagy határoznivaló állatod van, akkor az egyik legjobb hely, ahol kérdezhetsz az Állathatározó nevű Facebook csoport.

Kétéltűek és hüllők

A fotót készítette: Daróczi Csaba (Színén és fonákán)

Kétéltűekről és hüllőkről szintén a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján tájékozódhatsz a hüllős és kétéltűs Tudástárban. Csakúgy, mint a madaraknál itt is határozhatsz a telefonodon a Kétéltű- és hüllőhatározó mobiltelefonos alkalmazás segítségével. Az MME oldalához hasonlóan további leírásokat és határozási segítségeket találhatsz az Országos Kétéltű- és Hüllőtérképezés oldalán. Ha ezek alapján sem boldogulsz, akkor két Facebook csoportot ajánlanánk, ahol hamar segítséget kaphatsz: MME – KHVSZ és Furcsaságok a hazai kétéltű és hüllő fajoknál.

Lepkék

A fotót készítette: Gaál Zoltán Péter (Pihenőn)

Lepkékkel kapcsolatban számos helyen tudsz tájékozódni; egyrészt a Magyarország lepkéi nevű oldalon, ahol több határozói funkciót is használhatsz, másrészt a Magyarország nagylepkéi weblapon. Továbbá az izeltlabuak.hu lepkés oldalán képek alapján nézelődhetsz, hátha ráakadsz a kérdéses lepkédre. Amennyiben határozói segítséget szeretnél kapni, akkor a következő Facebook oldalakat ajánljuk: Rovarok, pókok, Rovarhatározó, Csak Lepkék, Magyarországi Nappali Lepke Térkép-Butterfly Conservation Hungary, Rovar Ász.

Pókok

A fotót készítette: Polgár Tibor (Légtornász reggelije)

Pókokhoz egy online elérhető könyvet tudunk ajánlani: Élővilág Könyvtár Pókok. Ezekben a gyakrabban szem elé kerülő pókokról tudsz tájékozódni, de ha ezekben nem találod az állatodat, akkor a Rovarok, pókok nevű Facebook csoportot ajánljuk, ahol nagyon hamar választ kaphatsz kérdésedre. Ha képnézegetés alapján szeretnél tájékozódni, akkor a lepkékhez hasonlóan az izeltlabuak.hu pókos és kaszáspókos oldalain teheted ezt meg.

Szitakötők

A fotót készítette: Polgár Tibor (Ébredezés)

Szitakötők határozásához a legjobb online elérhető felület a legivadasz.hu, ahol első alkalommal a nagyobb rendszertani kategóriáktól lehet elindulni a határozás útján, majd egy kis gyakorlat megszerzése után fajok szintjén lehet tájékozódni. Ha ezek sem nyújtanak elegendő segítséget, akkor fordulhatsz a weboldal tulajdonosához (legivadasz.hu/kapcsolat) vagy a Rovarok, pókok Facebook csoportban kérhetsz segítséget.

Egyéb ízeltlábúak

A fotót készítette: Bodnár Tamás (Nyolcsávos)

Mivel az egyéb ízleltlábúak csoport egy igen tág kategória, ezért a tájékozódásra számos lehetőség van. A gyakoribb bogarakról az Élővilág Könyvtár Bogarak című kötetéből lehet olvasni. Az izeltlabuak.hu oldalon az egyéb ízeltlábúak kategória valamennyi alkategóriájáról nézegethetsz képeket, hátha ráakadsz arra, amit keresel: Bogarak, Poloskák, Kérészek, Ugróvillások, Egyenesszárnyúak, Hártyásszárnyúak, Kétszárnyúak, Kabócák, Recésszárnyúak, Fogólábúak, Növénytetvek, Álkérészek, Rákok, Fülbemászók. Ha ezek sem nyújtanak elegendő támogatást, akkor a Rovarok, pókok, a Rovar Ász és a Rovarhatározó Facebook csoportokban kérhetsz segítséget.

Puhatestűek

A fotót készítette: Gönye Csaba Ádám (Tavaszi fototaxis)

Puhatestűeknél határozási lehetőségnek elsősorban a Magyarország állatvilága füzeteket ajánljuk, amelyek online is elérhetőek: Csigák I, Csigák II, Kagylók. Amennyiben ezeken felül kérdésed van, a Fajbook e-mail címeken keresztül felveheted a kapcsolatot a puhatestűekért felelős szakemberünkkel.

Háziállatok

A fotót készítette: Perényi János (Darvak a legelő felett)

Magyarország őshonos háziállatairól a Magyar Állami Természetvédelem honlapján olvashatsz, illetve a védettekről a magyar Wikipédián találsz egy listát.

 

Reméljük tudtunk segíteni legalább elindulni a határozás útján. Ha mégsem, akkor nyugodtan vedd fel velünk a kapcsolatot, hogy továbbítani tudjuk határozással kapcsolatos kérdéseidet a megfelelő szakemberek felé. Fontos azonban, hogy képen szereplő állatra nem adhatunk meghatározást, ugyanis ez a Te feladatod, hogy kiderítsd milyen állattal volt dolgod.