Van, aki a komposztból is képes aranyat csinálni

2019.09.11.

A kanadai Wastenot Farms gazdaság különös módon tartja fenn magát: gilisztákat tenyésztenek, de nem azért, hogy csalinak adják el őket. „Jószágaik” nagyon is fontos munkát végeznek: a városi irodákban keletkezett szerves hulladékból készítenek komposztot.

Jocelyn Molyneux egy hulladékfeldolgozó vállalatnál kezdett dolgozni friss diplomásként, ahol rájött, hogy a cég komposztálható és újrahasznosítható anyagokat is a szeméttelepre küldi – írja a Modern Farmer alapján a magyarmezogazdasag.hu.

A lány azonban tudta, hogy számos olyan cég működik Torontóban, mely örülne neki, ha a lehető legjobb módon hasznosulna a náluk keletkezett szemét. Elmondása szerint a legnagyobb akadálya a komposztáló gazdaság beindításának az volt, hogy olyan irodákat találjon, amelyek hajlandóak fizetni a szerves hulladék elszállításáért.

Számos próbálkozás és bukás után azonban évek alatt sikerült felépítenie a Wastenot Farms nevű vállalkozását, amelynek komposztgyűjtő edényeit nagyjából 6000 ember használja Toronto-szerte.

Molyneux földigilisztái mindent elfogyasztanak a kávézacctól, narancshéjtól, ebédmaradéktól kezdve egészen a fapálcikákig. Ez pedig a lány szerint különösen értékessé teszi a végterméket, mivel többféle mikrobiológiai összetevő kerül a komposztba.

Amíg a legtöbb földigilisztákat tenyésztő gazdaság fő bevételi forrása a giliszták horgászcsaliként való értékesítése, addig Molyneux egyáltalán nem tervez effélét. Már 6 éve üzemel a farm, több mint egymillió csúszómászónak „ad munkát”, és az alapító a kapacitás bővítését tervezi.