Robotok vehetik fel a harcot a tengereket elborító plasztikkal

2020.09.04.

Hálózatba kötött robotokkal tisztítanák meg a szeméttől a tengereket. Az önállóan dolgozó víz alatti járművek segíthetnek a hulladékok feltérképezésében és osztályozásában is.

A világ legnagyobb civil természetvédelmi szervezetének számító World Wide Fun for Nature (WWF) becslései alapján 86 millió tonna műanyag úszik világszerte az óceánokban, aminek 90 százaléka a tenger fenekén végzi. A Fraunhofer Társaság Tengeri Logisztikai és Szolgáltatások Központja nemzetközi partnerekkel közösen a SeaClear projekt keretében innen akarja a lehető legtöbb műanyaghulladékot eltávolítani – írta meg az sg.hu.

A SeaClear rendszerben számos különböző robotjármű lesz egymással hálózatba kötve. A munka során az autonóm vagy távirányított robotanyahajót két víz alatti robot és egy drón fogja támogatni.

A szakemberek először a tengerfenék tisztítására koncentrálnak majd, különösen azokon a part menti területeken, ahol a szennyezés nagyon magas. Az alkalmazandó drón és az egyik víz alatti robot segítségével feltérképezik a felszínen és a vízben található szemetet, majd a második víz alatti robot ezen információkat felhasználva egy markoló karral és egy szívóeszközzel összegyűjti a hulladékokat a tengerfenékről, s elviszi azokat a közeli hajón elhelyezett gyűjtőedénybe.

A tengeri hulladékok azonosítására és osztályozására mélytanulási algoritmusokat fognak használni. Továbbá különböző rendszereket, például hagyományos és multispektrális kamerákat vagy akusztikus érzékelőket ötvöznek annak érdekében, hogy fontos adatokat szerezzenek a vizekről, s megfelelően felismerjék és osztályozzák a szemetet.