Immár a nyolcadik nagyobb frissítést jelentette be a Phase One az IQ4 hátfalaihoz és az azokon alapuló XF és XT kameráihoz. Pluszként egy új 80 mm-es f/2.8-as objektív is érkezik.

A Phase One nem arra használja a firmware frissítés lehetőségét, hogy a korábbi verziók esetleges hibáit javítgassa, hanem immár nyolcadik alkalommal hoz egy jó adagnyi új funkciót. A folyamatos fejlődést az Infinity Platform teszi lehetővé, amely a klasszikus tükrös XF kamerarendszert, az innovatív tükör nélküli XT rendszert és a hozzájuk kapcsolódó IQ4 hátfalakat foglalja magában.

Adhoc WiFi mód

Az egyik legfontosabb újdonság, hogy immár az összes IQ4 hátfal közvetlenül is elérhetővé válik önálló WiFi kapcsolaton keresztül. Ez egyrészt megbízhatóbb adatátvitelt jelent vezeték nélküli távvezérelt (tethered) fotózásnál, másrészt megteremti a lehetőséget a mobilos távvezérlésre. Ez azt jelenti, hogy a közeljövőben várható az ehhez szükséges app megjelenése is.

CFExpress kompatibilitás

Az IQ4 hátfalak eredetileg XQD kártyák fogadására szolgáló aljzata a frissítés után már a CFExpress adathordozókat is támogatja. Az immár tényként kezelhető, hogy a CFExpress a jövő professzionális kártyaformátuma, így megnyílik az út a nagyobb kapacitású memóriakártyák használata előtt.

Tápellátás USB-C forrásból

Az IQ4 hátfalak USB-C aljzata immár arra is képes lesz, hogy energiát fogadjon külső forrásból, így akár egy USB-C powerbank segítségével is táplálható.

Phase One Feature Update 8

4K JPEG export

Az új 4K JPEG opció segítségével a RAW képekből azonnal JPEG formátumú fotó állítható elő a megfelelő IQ képstílussal.

Egyedi segédvonalak

A hátfal képernyőjén megjelenő élőképen akár egyedileg, az adott témához illesztve is elhelyezhetők és elmenthetők a segédvonalak, így egyszerűbbé és könnyebbé válik a kompozíció összetett helyzetekben is.

Új felvételi módok az XT kamerához

Az IQ4 hátfalat érintő funkciók mellett az XT kamera újdonsága, hogy immár manuális mellett Av, Tv és P expozíciós módokban is lehetséges az élőképes fotózás. Ez egyedülálló tulajdonság a hasonló, eltolható hátfalas műszaki kamerák között.

Phase One Feature Update 8A legpontosabb expozíció

A Phase One Lab program keretében, azaz még fejlesztés alatt álló, de a felhasználók számára már kipróbálható funkcióként jelent meg az ETTR, azaz az Exposure To The Right. Ilyenkor a hátfal automatikusan meghatározza azt az expozíciót, amelynél a lehető legtöbb részletet rögzítheti a csúcsfényekben, megelőzve a kiégést és az azzal járó információvesztést.

Schnieder Kreuznach 80mm LS f/2.8 Mark II

A szoftveres újdonságok mellett a Phase One bejelentette a 80 mm-es, f/2.8-as kék gyűrűs Schnieder Kreuznach objektív kettes változatát is. A teljesen új, 8 lencséből álló optikai design kisebb mértékű vignettálást és a sarkokban megnövelt felbontást nyújt a képminőség és a kontraszt általános javulása mellett. Az új változat mellett a korábbi, hatelemű, kisebb és könnyebb 80 mm-es konstrukció is kapható marad.

Schnieder Kreuznach 80mm LS f/2.8 Mark II