Canon őszi újdonságok

2021.09.15.

A Canon hivatalosan is bejelentette legfrissebb zászlóshajóját, az EOS R sorozat trónjára a Canon EOS R3 ül most fel, az értékesítés várhatóan novemberben kezdődik meg.

A fejlesztését idén már bejelentették, számos pletyka terjedt a specifikációt illetően, most már tudjuk, hogy a Canon EOS R3 egy újonnan kifejlesztett, 24,1 megapixeles, hátulról megvilágított, rétegelt CMOS érzékelővel rendelkezik, mely villámgyors képalkotást és fokozott kezelhetőséget kínál. A Canon legújabb DIGIC X processzorával kombinálva az EOS R3 sorozatkép készítési képessége akár 30 kép / mp, AE és AF követéssel elektronikus zár módban, és akár 12 képkocka / mp sebességgel mechanikus zár használata esetén.

A Canon EOS R3 érdekesebb specifikációi

A professzionális sport- és vadfotósoknak, valamint fotóriportereknek szánt új Canon fényképezőgép 30 másodperc és 1/64 000 másodperc közötti zársebességet kínál.

Az EOS R3 AF rendszere is komoly képességeket ígér, mindössze 0,03 másodperc alatt képes témákra fókuszálni. A fényképezőbe épített saját fejlesztésű 1053 pontos Dual Pixel CMOS AF II továbbfejlesztett Deep Learning AF algoritmust és új járműkövető AF módot tartalmaz. További AF követési módok közé tartozik az emberi és állati szem, a test, az arc és a fej érzékelése. Az AF követés ezekben az üzemmódokban -7,5 Fé -ig működik, illetve az AF zónák testreszabhatósága is tovább finomodott. A Canon bemutatta az új Eye Control AF funkciót is, amely gyakorlatilag szemmel vezérelt AF pont állítást tesz lehetővé.

Bíztató fejlesztés továbbá, hogy a Canon EOS R3 elektronikus zárja először használható harmadik féltől származó vakuval. A Canon bevezette a villódzásérzékelést és a nagyfrekvenciás villódzásgátló fényképezési módot is, valamint gyenge fényviszonyok mellett is komoly teljesítményt ígér megfelelő zajszűréssel 100 és 102.400 közötti natív ISO-tartomány, amely ISO 204 800-ig bővíthető.

A tavalyi Canon EOS R5 -höz hasonlóan az új EOS R3 rendelkezik beépített szenzorstabilizátórral, így akár 8 fényérték előny is kinyerhető megfelelő objektívpárosítás mellett.

További funkciók közé tartozik az új 5,76 millió képpontos, 120 képkocka / mp blackout-mentes elektronikus kereső. Van még Bluetooth és 5 GHz-es WiFi kapcsolat, beépített Gigabit Ethernet port és közvetlen FTP-re történő adattovábbítási lehetőség.

Néhány szó a videó képességekről

Bár az R5 képességeit nem éri meg, az EOS R3 6K 60p RAW rögzítésre van lehetőség, ami 50% -kal haladja meg a 4K felbontást, lassításokhoz 120p áll rendelkezésre 4K felbontás mellett.

Az EOS R3 legfontosabb jellemzői:

• Új, a Canon által kifejlesztett 24,1 megapixeles, háttér-világítású, rétegelt CMOS érzékelő
• 30fps képrögzítési sebesség AF/AE követéssel
• A gyors zársebesség 30 másodperctől egészen a másodperc 1/64000 részéig terjedő  képrögzítési időt kínál, az elektronikus zárkioldó használata esetén
• Szemvezérléses AF-pont kiválasztás
• Emberek és állatok AF-követése; állatok (ideértve a madarakat is) és motorsportok (versenymotorok és versenyautók)
• Teljes képernyő-szélességű 6K 60p RAW videófelvétel-készítés egy belső CFexpress kártyára

• Fókuszálási képesség gyenge fényviszonyok között is, akár –7,5 Fé vényszintnél is

Két objektív bejelentése is egybeesett az új zászlóshajóval

Az RF 16mm f/2.8 STM egy igazi bestseller-nek ígérkezik, amit elsődlegesen kedvező árávval próbál elérni, azonban sokoldalúságával legalább annyi érvet maga mellé állít. Leginkább tartalomgyártóknak, vloggereknek szánt objektív az EOS R sorozat első nagyfényerejű, ultranagy látószögű fix objektívje. Rendkívül kompakt, mindössze 40 x 69mm méretű objektív mindössze 165g súlyú. Rekeszlamellái 9 elemből állnak, a képhibák minimalizálására a lencsetagok között megtalálható aszférikus, valamint a Super Spectra bevonattal rendelkező elem is. A fókuszálásért a kategóriára jellemző STM motor felel, közelpontja mindössze 13cm.

Az RF 100-400mm f/5.6-8 IS USM egy új szuper-telefotó zoom objektív, érdekessége, hogy ez gyújtótávolság tartomány először jelent meg nem L sorozatú változatban, így leginkább a hobby kategóriába tartozó sport- és vadfotósokat célozza meg. Kifejezetten kedvező súllyal rendelkezik, könnyebb a széles körben elterjedt EF 70-300 IS II modellnél, valamint a 5,5 fényérték kompenzálására képes stabilizátor segítségével kedvező kézből történő fotózást biztosít. A nano USM AF rendszer szépen és csendben dolgozik legyen szó akár fénykép akár videó készítésről. Az objektív kompatibilis a Canon RF 1.4x és 2x extendereivel.

Az objektívek értékesítésének kezdete várhatóan 2021 októberében kezdődik meg.

Az idei évre jellemző ellátási nehézségek továbbra is fennállnak, így komoly vásárlási szándék esetén érdemes előrendelni a termékeket.