Óvatosan a darázsfészkeknél!

2020.09.02.

Ahogyan arról a híradásokból is lehetett értesülni a napokban, a Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzet területén, a Jakab-hegyen található kilátóban lódarázsfészek található. Ennek eltávolítása ügyében igazgatóságunk szakértőket keresett meg, akik elmondták: a beavatkozás bontási munkálatokat is igényelne.

Mivel a meglévő tervek alapján az építmény teljes rekonstrukciója az elkövetkező hónapok során meg fog valósulni, ezért munkatársaink a nemrégiben történt sajnálatos eseményre reagálva az építmény belsejében található fém hágcsó alsó részét eltávolították, lehetetlenné téve így a toronyba való feljutást, továbbá a veszélyre figyelmeztető táblát helyeztek ki az építményre. Arra kérjük a területen kirándulókat, hogy a rekonstrukciós munkálatok befejezéséig – és egyúttal a darázsfészek eltávolításáig – fokozott óvatossággal mozogjanak a torony környezetében.

Munkatársaink az idei évben is gyakran látnak lódarázs-fészkeket az Igazgatóság működési területén található erdőkben. Rendszerint idősebb fák odvaiban, kikorhadt, üreges törzsében találhatóak kolóniáik. Amennyiben felfedezzük a fészket, messziről kerüljük el! Az egyébként nem túl agresszív lódarázs a fészek környezetében hamar támadásba lendül. Érdemes óvatosnak lenni az őszi időszakban is, hiszen egészen az első fagyokig aktív maradhat a kolónia.

A cikk borítóképét készítette: Gór Ádám