Nanlite Pavotube II 6C

2020.05.11.

A Nanlite zsebméretű fényforrása nem csak jó minőségű, változtatható színhőmérsékletű fehér fényt ad, hanem bármilyen színt és egy jó adag fényeffektet is – mindezt zsebméretben.

A Nanlite (korábbi nevén Nanguang) a LED-fényforrások szakértőjévé képezte magát, és nem csak négyzetes vagy hagyományos műtermi lámpa alakjában tudja elképzelni a fényforrásokat, hanem bárhogy. A PavoTube 30C fényforrásukat korábban már teszteltük, ez egy tekintélyes, 117 cm hosszúságú cső, amely számlatan kreatív lehetőséget nyújt a fotósoknak és videósoknak. Bár készül belőle rövidebb, 77 cm-es változat is, még arról sem lehetett azt mondani, hogy kifejezetten hordozásra termett. Legújabb fejlesztésük, a Pavotube II 6C azonban pontosan azzal a céllal készült, hogy elférjen akár egy kabátzsebben, vagy egy kisebb fotóstáskában is. A mindössze 25 cm-es hossz és a 260 grammos tömeg remek hordozhatóságot nyújt.

Nanlite Pavotube II 6C

Fehér fény

A kisméretű fényforrás remek tulajdonsága, hogy fehér üzemmódban is remek CRI értéket produkál. Az RGB ledes eszközöknél gyakran probléma, hogy fehérjük nem olyan jó minőségű, mint az egyszínű fényforrásoké. Nos, itt ilyen gond nem lehet, az átlagos CRI érték 95, a TLCI pedig 97. A fehér fény színhőmérséklete 2700 és 7500 K között állítható, ráadásul lehetőség van bármilyen beállítást a zöld/magenta skálán is eltolni +/- 50 lépésben. Így szinte bármilyen környezeti fényhez vagy fényforráshoz hozzáhangolható a Pavotube II 6C fénye. A fényerő természetesen állítható. Az egyes fényparaméterek közötti változatásra és az állításra a kezelőpanel gombjai szolgálnak. Sajnos a hosszabb változatokon megszokott forgatógombos beállítást felváltotta a nyomógombos megoldás. Az kicsivel kényelmesebb volt, ez azonban helytakarékosabb. Az adatok a kisméretű, de jól látható OLED képernyőn jelennek meg, a gombok mellett egy USB-C aljzat található, ezen keresztül lehetséges a beépített 2200 mAh-s akkumulátor töltése is. Teljes töltéssel nagyjából egyórányi teljes teljesítményű világítást kapunk, utána azonban az USB-C aljzatnak köszönhetően szinte tetszőleges forrásból újratölthetjük az eszközt.

Különleges effektek

Természetesen tetszőleges színű fényre is válthatunk. A legegyszerűbb módon a HSI skálán, azaz a színezet, a telítettség és a fényerő paraméterekkel juthatunk el a kívánt színhez. Ez sokkal célszerűbb, mint a számítógépes képfeldolgozásban megszokott RGB-elv, amelynél például a fényerő módosításához mindhárom paramétert meg kell változtatni. A HSI skála célszerűsége hamar megmutatkozik, mert gyakran van szükség épp csak egy kicsit elszínezett effektfényre, ami a telítettség paraméterrel nagyon könnyen előállítható.

Nanlite Pavotube II 6C

Elsősorban a videósokra gondolva 15 fényeffektet építettek a Pavotube II 6C-be. A legegyszerűbbeknél végtelenített ciklusban váltakozik a fény színe, színhőmérséklete vagy intenzitása. A többinél pedig valamilyen jellegzetes fényhatást szimulálhatunk. Például vakuvillanást, villámlást, rendőrautó fényhídjának kék-vörös fényét, tévéképernyő villódzását, tűz pulzálását, kiégő villanykörtét vagy éppen hegesztést.

Nanlite Pavotube II 6C

Extrák

Már a hosszabb modelleken is szögletes volt a csövek végeinek kialakítása. Itt is öt helyzetben tehetjük le egy sík felületre a fényforrásunkat, nem fog elgurulni, és a megadott irányba fog világítani. A kezelőpanel egy kis bemélyedésben foglal helyet, így a csövön nincs kiálló alkatrész, ami beakadhatna valamibe. Van viszont mindkét végén szabványos 1/4 colos állványmenet, így a rögzítési variációk száma szinte végtelen. A gyártó is kínál jó pár féle kiegészítőt, például plusz akkus markolatot, vagy fényképezőgép vakupapucsába csúsztatható átalakítót, asztali miniállványt vagy akár vízálló tokot. Új lehetőség a mágneses rögzítés. A Pavotube II 6C ugyanis feltapasztható egyetlen mozdulattal bármilyen mágnesezhető felületre, ami remek dolog. Apró figyelmesség a gyártó részéről, hogy a csomagban három kis acéllapkát kapunk, amelyeket például egyetlen tekerésnyi Duck Tape-el bármire felragaszthatunk, így akkor sincs gond, ha a felületünk nem mágnesezhető. A gyártó jó szokásához híven az alapcsomagban is ad kiegészítőket, így egy textil tokot, egy állványmenetbe csavarozható csuklópántot és egy USB-C kábelt is kapunk. USB töltő nem jár, de nem is baj, ez nagy valószínűséggel minden fotós és videós alapkészletében megtalálható.

Nanlite Pavotube II 6C

A gyakorlatban

A Pavotube II 6C a maga nemében zseniális fényforrás, mert végre nem kell külön táskát vagy tokot vinni magunkkal, ha kreatív világítást szeretnénk a helyszínen. És a helyszín itt egészen tág értelemben vehető, mert lehet akár egy nehezen megközelíthető magas pont, vagy egy olyan hely, ahova bringával megyünk. A lényeg, hogy nem növeli számottevően a felszerelésünk méretét egy ilyen eszköz, a lehetőségeinket azonban nagyon is kitágítja. A fény CRI értéke tökéletesen megfelel minden hétköznapi felhasználásra, a jellege kellemesen lágy, nyoma sincs a sokledes fényforrásokra jellemző lépcsőzetes árnyékoknak. A fényerő meggyőző, 1 méterre 150-170 lux (színhőmérséklettől függően). Remek főfényként és kiegészítő világításként is, de nagyon jó kreatív eszköz lehet fényfestéshez, a videósok pedig számos fényeffektet állíthatnak elő vele egyszerűen. A beépített 2,4 GHz-es vevő a Nanlite RC-1 távvezérlőjével vagy a NanLink WiFi vezérlővel használható, így akkor sincs probléma, ha a fényforrást nehezen elérhető helyre kell rögzíteni, vagy ha több fényforrást kell egyszerre vezérelni.

 

Nanlite Pavotube II 6CAdatok:

LED teljesítmény: 6W×5
Táplálás: DC 5V/2A
CRI átlagosan 95
TLCI átlagosan 97
Színhőmérséklet 2700-7500K (G/M állítási lehetőség)
Fényerőszabályzás 0…100 % (folyamatos)
Méretek 250x39x38 mm
Tömeg 0.26 kg
Akku 3,7V, 2200mAh 8.14Wh
Töltési idő 2.5 Hours
Akku működési idő: 100% fényerőnél ~65 perc, 10% fényerőnél: ~10 óra

Írta: Szalay Gábor