Képstabilizátorral és 8K videóval érkezik a Canon EOS R5

2020.02.13.

Csöpögtetett néhány információt a Canon a még az idén érkező profi EOS R5 kamerájáról. A legnagyobb szenzáció a beépített szenzormozgatásos stabilizátor (IBIS) és 8K videó.

Bár a bejelentés kevés konkrétumot közölt, az kiderült, hogy az EOS R5 teljesen új fejlesztésű szenzorral és képfeldolgozó processzorral érkezik majd, amelyek akár 20 kép/s sebességű sorozatfelvételt és 8K felbontású videórögzítést is lehetővé tesznek. Bár a szenzor felbontását nem közölték, az valahol 40 megapixel körül lehet majd, ugyanis a 8K UHD már önmagában is 33 megapixelt jelent, ha pedig a klasszikus fotós 3:2 képarányban számolunk, akkor egy kicsivel több, mint 39 megapixel jön ki eredményül. A sorozatfelvétel mechanikus zárral 12 kép/s lesz. Továbbá szenzormozgatásos stabilizátort (IBIS-t) ígérnek, ami meglepő az első két EOS R modell után, amelyek alapján úgy tűnt, hogy a Canon rendszerszinten az objektívbe épített stabilizátor mellett foglal állást. Az EOS R5 rendszere a közlemény szerint hatékonyan fog együttműködni az objektívbe épített IS stabilizátorral, a korábbiaknál hatékonyabb kompenzációt nyújtva. A kamera dupla kártyafoglalattal rendelkezik, így az EOS R rendszer immár azoknak a professzionális fotósoknak is vonzó lehet, akiket eddig az egykártyás kialakítás tartott vissza a vásárlástól. Különösen, hogy a Canon két R-bajonettes telekonvertert és kilenc új objektívet is ígért 2020-ra. Köztük egy 100-500 mm-es f/4,5-7,1 L IS USM zoomot.

cano eos r5

A publikált képek alapján az EOS R5 az első R-kamera felépítését követi, de eltűnt róla a meglehetősen vegyes megítélésű érintős kezelőszerv (M-Fn bar), helyére egy klasszikus tárcsát építettek. Jól látható még a kihajtható és forgatható képernyő is.

cano eos r5

A bejelentés időpontját egyelőre nem közölték, de a február 25-én nyitó Las Vegas-i WPPI rendezvényen már meg lehet nézni belőle egy kiállított darabot.

Írta: Szalay Gábor