Szerinted mennyivel nehezebben halnak ki a „cukibb” állatfajok? Hogyan tudjuk megvédeni a Földet, és mennyiben vagyunk okozói a pusztulásának? A március 31-én induló Mi a kérdés? című podcastműsorban többek közt ezekről az égető kérdésekről is szó lesz.

A műsor kétheti rendszerességgel nyúl bele a sokszor kényelmetlen, mégis jelentős témákba, hogy egy meghívott szakértő segítségével a hallgató is eljusson, ha nem is az egzakt válaszokig, de a helyes kérdések feltevéséig. A jó kérdés ugyanis a sikeres első lépés a probléma megoldása felé. Az adássorozat hasznos, a mindennapokban alkalmazható szellemi és gyakorlati tanulságokat kíván elhozni a hallgatóknak, és ebben a meghívott vendégek is a műsorvezető segítségére lesznek.

A debütáló epizód vendége a WWF Magyarország munkatársa, Gigler Dóra konzervációbiológus és környezeti nevelési szakértő, aki a fajkihalások aktualitásáról osztja meg ismereteit. Ami pedig elhangzik, több mint sokkoló: Földünk lakossága épp egy kihalási folyamat kellős közepében van, amely gerinceseket, gerincteleneket és a növényeket egyaránt érinti. A hatodik kihalásként emlegetett katasztrófa azonban a Föld története során először nem külső beavatkozás hatására történik: az egyik faj okozza.

A feltáró beszélgetés során Dóra olyan folyamatokról rántja le a leplet, amelyekbe sokan bele sem gondolhattak még korábban. Megtudhatjuk, hogy bolygónk ökoszisztémája, amennyiben egy vállalat lenne, mekkora vagyonértéket teremtene. Rátapinthatunk arra, milyen apróbb cselekedetekkel tudnánk javítani Földünk biológiai sokféleségét. Valamint arról is képet kaphatunk, az ember és állat kapcsolata hogyan befolyásolja a vírusok elterjedésének megelőzését.

 

A Mi a kérdés? első epizódja a fajkihalásról már elérhető a Brain Bar Spotify-oldalán: