Kimagasló évet zárt a „Passzold vissza, tesó!” kampány

2021 végére 5 tonna mobiltelefont sikerült visszagyűjteni. A bányászattal járó természetkárosítás megelőzését a készülékekben található értékes nemesfémek újrahasznosításával támogató kezdeményezéshez kapcsolódóan csak az elmúlt év őszén 99 gyűjtőponton több mint 1,2 tonna telefon került leadásra.

A „Passzold vissza, Tesó!” című, használt mobiltelefonokat visszagyűjtő kampányt a Jane Goodall Intézet, a KÖVET Egyesület, az Afrikáért Alapítvány és a Védegylet Egyesület közösen hirdette meg.

A szervezők célja, hogy minél több adatmentes, már nem használható mobilkészüléket, GPS-t vagy táblagépet és ezekhez használt töltőket vegyenek át adományként, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaság fejlődését, a kongói főemlősök élőhelyének megmentését és a helyi közösségek boldogulását.

A legeredményesebb vállalat, az MVM Services Zrt. csimpánz-örökbefogadást kapott ajándékba a Jane Goodall Intézet programjának keretében. A kampányban részt vevő legjobban teljesítő kkv, intézmény és szervezetek szemléletformáló szakmai előadást kapnak ajándékba „Mobiltelefonokkal a gorillákért” címmel, valamint egy-egy Zöld Iroda – Zöld Rendezvény Minősítés előadást a KÖVET Egyesület szervezésében.

Két különdíjat is odaítéltek a szervezők: a Pécsi Tudományegyetem eredményes kommunikációs kampányáért, a DXC Technology Magyarország Kft. pedig a gyűjtőpont innovatív megszervezéséért részesült különdíjban. A munkatársak csapatként összeállva átnézték a készülékeket, megjavították, amit lehetett, és egy hajléktalanokkal foglalkozó alapítvány számára felajánlották a már működőképessé tett mobiltelefonokat.

Ezzel a kampány új irányát mutatták meg, vagyis a javítás, újrahasználat lehetőségét.

„Mi úgy hívjuk ezeket a mobilgyűjtő dobozokat, hogy a „remény dobozai”, mert reményt adnak minden főemlősnek, a csimpánzoknak, gorilláknak, a bonobóknak és a kongói térségben élő helyi közösségeknek is, hogy jobbá válhat az életük. Ez a kampányunk és a Jane Goodall Intézet legfőbb célja” – hangsúlyozta Kádár András, a Jane Goodall Intézet főtitkára.

A kampány folytatódik, 2022 folyamán is március 22-étől november 22-éig van lehetőség újabb gyűjtésre.