Két perzsa leopárdot láttak Pakisztánban. Egy helyi természetvédelmi illetékes szerint nincs feljegyzés arról, hogy ez a faj valaha feltűnt volna az országban. A leopárdokat fél éve látták először a vadőrök a Hazargandzsi Vadasparkban.

A felnőtt leopárdok magányosan élnek, csak párzási időszakban járnak párosan.
A vadőröket kamerákkal és távcsövekkel szerelték fel, hogy ha meglátják az állatokat, le tudják filmezni őket. Májusban sikerült is lencsevégre kapniuk a ritka ragadozókat.

A perzsa leopárd egy Törökországban, Iránban, Afganisztánban és a Kaukázusban őshonos párducalfaj, rendkívül ritka, veszélyeztetett fajként tartják nyilván. Becslések szerint mindössze ezer példány élhet belőlük a természetben, további 200 pedig állatkertekben.

Pakisztán lépéseket tesz a ritka fajok védelme érdekében, és megosztják adataikat a Természetvédelmi Világszövetséggel.

A park vadőrei által készített videón az egyik leopárd gyönyörűen álcázza magát egy zord, sziklás domboldalon, amíg fel nem áll, és el nem távolodik. Korábban nem volt arra vonatkozó feljegyzés, hogy valaha is látták volna ezt az állatot Pakisztánban.

Az anatóliai leopárd (Panthera tilliana) nagyobb és más foltmintázatú, mint a Pakisztánban gyakrabban előforduló indiai leopárd (Panthera fusca). Pakisztánban a Himalája északi részén veszélyeztetett hópárducok (Panthera uncia) is élnek.