Megint tömegesen hullanak a ragadozómadarak

2019.10.19.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület az Agrárminisztériumhoz fordul, mert az elmúlt években újra megemelkedett a gondatlanul kezelt rágcsálóirtó mérgek miatti ragadozómadár-pusztulások száma Magyarországon.

A korábbi években gyakrabban, legutóbb három hete hallhattunk mérgezés miatt elpusztult sasokról, a ragadozókra irányuló illegális pusztításról. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületnek (MME), a természetvédelmi szervezeteknek és a hatóságoknak gyakran sikerült hatásosan fellépnie, így a hasonló esetek előfordulása jelentősen csökkent a 2011-2013-as időszakhoz képest.

Ezzel szemben az utóbbi két évben

rohamosan nőtt a nem megfelelő módon alkalmazott rágcsálóirtó szerek következtében elhullott ragadozó madarak száma.

Fotó: MTI/Lehoczky Péter

A legnagyobb gondot a kereskedelmi forgalomban is kapható brodifakum hatóanyag-tartalmú készítmények okozzák,

amelyek képesek felhalmozódni a táplálékláncban, és blokkolják a gerinces szervezetek véralvadási mechanizmusát, így külső és belső vérzéseket okoznak, ami néhány napon belül a mérgezett állat kínhalálához vezethet.

A szer az engedélyezési okirat szerint csak kis dózisban, lakossági felhasználásra kizárólag beltéren vagy zárt etetőállomásokon használható, de a gazdálkodók a gyakorlatban ezt sok esetben sajnos figyelmen kívül hagyják: nagyobb mennyiségben és illegálisan alkalmazzák mezőgazdasági területeken, elsősorban a mezei pocok és a hörcsög gyérítésére.

Az irtószer nem megfelelő alkalmazása 2015-ben már komoly vadgazdálkodási kárt is okozott, 80 őz és 10 mezei nyúl pusztulásához vezetett Békés megyében. 2018 őszétől ugrásszerűen nőtt az ilyen mérgezés következtében elpusztult védett és fokozottan védett madarak száma.

A Nébih laboratóriumi vizsgálata nyolc parlagi sas, három uhu és két egerészölyv esetében már igazolta, további hat parlagi sas, egy rétisas és három egerészölyv esetében a tünetek és a megtalálási helyszín pedig valószínűsíti a hatóanyag jelenlétét. Mivel az elpusztult védett vagy vadászható állatok legnagyobb része soha nem kerül elő, a valós kár a sokszoros lehet.

Az MME szerint nem kérdés, hogy egy új és országosan igen jelentős természetvédelmi és vadgazdálkodási problémáról van szó, amely gyors és rendszerszintű megoldást igényel, ezért felvették a kapcsolatot az Agrárminisztérium illetékes főosztályaival, és levélben fordultak a természetvédelemért felelős helyettes államtitkárhoz.

A cikk borítóképét készítette: Nedeczky Gábor („Parlagi„)