Gyűrűs szalakóta bukkant fel Dévaványán

2020.06.03.

A Körös-Maros Nemzeti Park Dévaványai-Ecsegi puszták részterületén csaknem 30 pár szalakóta fészkel. A napokban egy olyan példány is felbukkant, amelyet néhány évvel ezelőtt a kardoskúti Fehér-tó környékén láttak el jelölőgyűrűkkel.

A fészek közelében végzett megfigyelés során fotókat is sikerült készítenünk a jelölt madárról. Mint kiderült, az egyik lábán színes, a másikon pedig alumínium gyűrűt visel. Az adatokat továbbítottuk a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Madárgyűrűzési Központjába. A tőlük kapott visszajelzés alapján a madarat 2016. július 14-én, fiókaként látták el jelölőgyűrűkkel Székkutas határában, a Vásárhelyi-pusztán.

Ez a madár tehát már nemsokára 4 éves lesz, s többszöri Afrikába vonulás után, a jelölési helyétől 70 kilométerre, Dévaványán kezdett költésbe. Párjával együtt egy, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai által kihelyezett mesterséges odúban talált otthonra és már a tojásokon kotlik.

A „Szalakóta védelme a Kárpát-medencében” című LIFE projekt keretében gyűrűzött madarakkal kapcsolatos eddigi megfigyelések azt bizonyítják, hogy a szalakóták területhűek, általában a kikelési helyük szűkebb környezetébe térnek vissza fészkelni. Tavaszi érkezésük idén is elnyújtottan zajlik, vannak olyan párok, amelyek már kotlanak, mások még úton vannak. A Körös-Maros Nemzeti Parkban több száz szalakóta-odú várja a visszatérő madarakat.

A cikk borítóképét készítette: Jakab Sándor (Békasors)

Fotó: Szél Antal István

Fotó: Szél Antal István