Jobban kedvelik a rovarok a bioművelésű területeket, mint a hagyományosakat

2020.04.08.

A bioművelésű réteken mintegy 60 százalékkal több pillangófaj (köztük veszélyeztetett is), és a biomasszának köszönhetően kétszer annyi rovar él, mint a hagyományos művelésű területeken – állapította meg egy osztrák–német kutatócsoport.

Az Ecology and Evolution című szaklapban bemutatott tanulmányuk szerint az ökológiailag megművelt területek így csökkenthetik a mezőgazdasági művelés alatt lévő vidékeken a faji sokszínűség visszaesésének mértékét.

Jan Christian Habel, a Salzburgi Egyetem biotudományokkal foglalkozó munkatársa vezetésével a kutatócsoport rovarcsapdákat állított fel egy ökofarmon és egy hagyományos gazdaságban, és megvizsgálták, amit abban találtak. Örökítőanyaguk alapján azonosították az egyes rovarfajokat a meglévő DNS-adatgyűjtemény segítségével.

Az ökoréteken a biomasszát figyelembe véve kétszer annyi rovar került a csapdákba, mint a hagyományos művelésű területeken

– olvasható a Müncheni Zoológiai Állami Gyűjtemény közleményében.

A Bajorországban meglehetősen ritkán látható bíborszínű medvelepkét (Rhyparia purpurata) egy biogazdaságban fedezték fel a vizsgálat során. Ez a lepkefaj a vörös listán a veszélyeztetett fajok közé van sorolva – Fotó: zsm.mwn.de/Thomas Greifenstein

„Csak a pillangókat figyelembe véve mintegy 60 százalékkal több faj került az ökofarmon lévő csapdába, mint a másikba” – írták a szakértők. Ezen kívül kétszer annyi veszélyeztetett molylepke került a hálókba a bioművelésű területeken, mint a hagyományosokon.

A különböző földművelési formák eszerint jelentős hatással vannak a rovarállományra is. A tanulmány kimutatta, hogy a biogazdálkodással mérsékelhető a biodiverzitás csökkenése.

A cikk borítóképét készítette: Gór Ádám