Izland már 100 százalékban átállt megújuló energiára. Az ország áramigényét vízenergia és geotermikus energia fedezi, az otthonok nagy részét termálvíz fűti. A szigeten több mint 600 hőforrás, 200 vulkán, valamint számtalan vízesés található, ezek a természeti adottságok tették lehetővé az energiafordulatot.

Izland a 20. század elején még Európa egyik legszegényebb országa volt, ekkor energiaellátása teljes mértékben az importált fosszilis energiahordozóktól, a kőolajtól és a földgáztól függött – írja az adventures.is izlandi hírportál cikke alapján az Impress magazin.

Mára azonban a világ egyik vezető megújulóenergia-termelő és -felhasználó országává vált, amelynek energiaellátása egyáltalán nem függ már a fosszilisektől. Ennek hatására a szén-dioxid-kibocsátás Izlandon drasztikusan lecsökkent, aminek nagy szerepe van a globális felmelegedés megfékezésében.

A Krafla geotermikus erőmű nyáron. Ez Izland legnagyobb erőműve a Krafla vulkán és a Mývatn tó közelében – Fotó: Sven-Erik Arndt/Arterra/Universal Images Group via Getty Images

Az izlandiak először vízerőműveket építettek, majd később a geotermikus energiát is hasznosítani kezdték. A geotermikus energia megújuló, tiszta energiaforrás, amely fűtésre és elektromosáram-termelésre is alkalmas. Felhasználása során nem keletkezik szén-dioxid, sem más melléktermék, így nem szennyezi a levegőt, és teljes mértékben kiváltható vele a földgázhasználat

– sorolja a impressmagazin.hu.

Ma az otthonok több mint 86 százalékát megújuló energiával, ennek mintegy 66 százalékát geotermikus energiával tartják melegen. Izlandon 5 geotermikus erőmű működik, amelyek a lakosság elektromosáram-szükségletének nagyjából 26 százalékát termelik meg. Az ország villamosenergia-termelésének túlnyomó részét, 74 százalékát pedig a vízerőművek állítják elő.