A napelemfarmok egyik hátránya, hogy nagy a helyigényük. Egy dél-koreai projekt megmutatta, hogy a kevés szárazföldi terület nem akadály, ha egy ország szabadulni akar az import fosszilis tüzelőanyagoktól. A virág alakú elrendezés a helyiek ötlete volt, mert így turisztikailag is vonzó lehet a naperőműprojekt.

A nagy népsűrűségű, iparosodott ország déli részén található Hancshon megye egyik, 20 kilométer hosszan nyújtózkodó víztározóján több mint 92 ezer napelemből építettek fel 17 óriási szilvavirág alakú úszó erőművet, amelyek együttesen 41 megawatt energiát képesek termelni.

A projektet kivitelező Hanwha Solutions szerint a vízi napelempark 20 ezer otthon vagy 60 ezer ember áramellátását fedezi – írta a fejlesztésről beszámoló cikkében a Qubit.hu.

A Hanwha Solutions által kivitelezett úszó napelemes rendszer Dél-Koreában. A víztározó felszínén lebegő több mint 92 ezer napelem összesen 41 megawatt energiát képes termelni, ami 20 ezer otthon ellátására elegendő – Fotó: SeongJoon Cho/Bloomberg via Getty Images

„Dél-Koreának hatalmas mennyiségű megújuló energiára van szüksége ahhoz, hogy elérje a klímacélját, és az úszó napenergia is része lehet a megoldásnak, mivel nem igényel földterületet, és nem zavarja a lakosokat”

– mondta el a Bloombergnek Kim Dzsiszok, a Greenpeace Korea klíma- és energiaszakértője. Az erőmű 2021. novemberi megnyitóján Mun Dzsein, Dél-Korea akkor még hivatalban lévő előző elnöke a Qubit.hu cikke szerint kijelentette, hogy az úszó napenergia segíthet az országnak elérni a célt, hogy 2050-re karbonsemlegessé váljon.

A víztározók tulajdonosainak többszörösen vonzó lehet az úszó napenergia, hiszen új bevételi forrást jelent, csökkenti a párolgást, a vízerőmű meglévő kapcsolatán keresztül könnyebben csatlakoztatható a hálózatra, segít az algavirágzás megelőzésében, a víz pedig hűti a paneleket.

Az úszó rendszerhez szükséges egyedi elemek és ellenállóbb elektromos alkatrészek miatt azonban körülbelül 18 százalékkal drágábbak a vízi napenergia-projektek a szárazföldieknél.