A korábbi beharangozásnak megfelelően, immáron hivatalosan is megjelent a Nikkor Z 400mm f/2.8 TC VR S objektív, amelyet a Nikon Z9 teljes körű kihasználásához készítettek.

A legújabb f/2.8-as objektív 25 lencsét tartalmaz, 19 csoportba osztva, természetesen tele van mindenféle speciális lencsetaggal a színeltérések tökéletes elkerülése végett. Tartalmaz kettő Nikon ED, egy Super ED, kettő fluorit és egy SR üvegelemet is.

Mindössze 2950gramm, és a súlypontját hátra helyezték, minél közelebb a géphez a kényelmesebb tartás érdekében. Majdnem 1kg-al könnyebb a 3800grammos Nikkor AF-S 400mm f/2.8 FL ED VR-nél. A strapabíróság ugyanakkor nem szenvedett csorbát, a tökéletesen kiegyensúlyozott objektív minden mozgó alkatrésze teljesen védve van, és természetesen teljes körű időjárásálló szigetelést is kapott.

A beépített képstabilizátor, Z9-el párosítva akár 6FÉ fényértéknyi előnyt nyújt. A beépített teleconverter egy mozdulatra 560mm f/4-et varázsol az objektívből, tehát az 1.4-ezés során 1FÉ-t veszít. A teleconvertert aktiválva is ugyanazt a remek képminőséget kínálja, mint 400mm-en.

A lenyűgöző AF teljesítmény ideálissá teszi sport-, vad-, és természetfotózáshoz. Az autofókusz a legmodernebb, ultrahangos AF motorral van felszerelve, amely néma, és elképesztően gyors élességállítást tesz lehetővé. Ebben az új, “Silky Swift Voice Coil Motor” nevű rendszerben a fókuszálásért felelős lencsetagok egy erős mágneses mezőben lebegnek, hogy a lehető leggyorsabban tudjanak helyet változtatni, mindenféle surlódás nélkül. Ez a mágneses mező ebben az objektívben annyira erős, hogy a Nikon figyelmezteti a felhasználókat, hogy ha pacemakerrel rendelkeznek, akkor ne használják, vagy legalábbis óvatosan…

Testreszabható: Az FN gyűrűhöz, valamint az Fn gombokhoz rendelhetünk funkciókat, illetve az élességállító gyűrű és vezérlőgyűrű is testreszabható. Ezen felül egy memóriabeállítás gomb is helyet kapott, amellyel fókusztávolságot menthetünk.