Kreativitás kompromisszumok nélkül: érkezik a Canon EOS R6 Mark II

2022.11.04.

A Canon tartja az iramot az egyre sokoldalúbbá váló tartalomgyártási eszközök folyamatosan fejlődő piacán. A sokak által várva várt R6 számos lenyűgöző funkcióval és fejlesztéssel hozza el az eredményeket az alkotók számára.

Magas kategóriához, magas minőség dukál

A Canon ma bejelentette az EOS R6 Mark II modellt, az eddigi leggyorsabb, fejlett, teljes képmezős tükör nélküli fényképezőgépét, amely a már jól ismert, és úttörő EOS R rendszert tovább bővíti – 40 kép/mp, lenyűgöző, gyenge fényviszonyok között is megbízhatóan működő AF és 6K RAW / 4K UHD filmfelvételek, mindez az RF foglalatra építve. Az EOS R6 Mark II a „hibrid” alkotók számára készült termékcsalád legújabb modelljeként az RF foglalat megbízható alapjaira épít, és újra definiálja az EOS R6 által felállított szabványokat. Mind az állóképek, mind a filmfelvételek esetében még magasabbra teszi a lécet a kategóriaelső teljesítmény, a lélegzetelállító sebesség, a stabilitás és a professzionális filmkészítési funkciók egyedülálló kombinációjával.

Páratlan élesség és precízió minden helyzetben

Ez jellemzi az EOS R6 Mark II processzor technológiáját. Mindemellett támogatja a jól ismert, következő generációs Dual Pixel CMOS AF II technológiát, amely a sebességet és a megbízhatóságot páratlan szintre emeli.

Az EOS R6 Mark II gond nélkül követi nyomon a témákat, folyamatosan éles képpel megjelenítve azokat, miközben a témák az adott jelenetben mozognak. A továbbfejlesztett mesterséges intelligencia segítségével a fényképezőgép felismeri az embereket, a járműveket, amely most már kibővült a repülőgépek és a vonatok értelmezésére. Ezen kívül az állatok felismerése is bővült a lovakkal és a zebrákkal.

A felismerendő téma típusa kiválasztható a menüben, vagy az új Automatikus opció használatával, attól függően, hogy a fotós milyen lehetséges helyzetekben készíti felvételeit. A fejlett szemkövető funkcióval a felhasználók megadhatják, hogy melyik szemre (a bal vagy a jobb) fókuszáljanak elsődlegesen, és ha a szemek nem felismerhetők, az EOS R6 Mark II ehelyett a felvételen látható arcra fókuszál. Még ha a megörökítendő személy el is fordul egy pillanatra, a fejét továbbra is követi a rendszer, és ha a feje nem látható, a fényképezőgép a testet követi tovább.

Egyedülálló képstabilizálási képesség rázós helyzetekben is!

Az EOS R6 Mark II a világ leghatékonyabb képstabilizálási teljesítményével büszkélkedhet, az akár 8-fokozatú képstabilizátorának köszönhetően. A kombinált – optikai és beépített – képstabilizátor használatával hosszú expozícióval, kézben tartott felvételeket készíthet különleges tisztaság és élesség mellett. A fotósok a környezetet is megörökíthetik, bármilyen körülmények között – akár -6,5EV fényerősségnél is rázkódásmentesen fókuszálhatnak, és akár ISO 102 400-as érzékenység esetén is képesek fényképezni. Ezen funkciója lehetővé teszi, hogy minél több mindent kézből lehessen fotózni használója számára.

Következő generációs sebesség az EOS R rendszerhez

Az új sebességrekordokat felállító EOS R6 Mark II a Canon eddigi leggyorsabb EOS fényképezőgépe . Folyamatosan akár 40 kép/mp sebességgel képes fényképezni – elektronikus zárral 20 kép/mp és 5 kép/mp opcióval –, mechanikusan pedig akár 12 kép/mp sebességgel, olyan múló pillanatokat is megörökítve, amelyek az emberi szem számára alig érzékelhetőek. Az EOS R6 modellhez képest az új érzékelő csökkenti a gördülő zár hibát (rolling shutter), így a fényképezőgép elektronikus zárja a gyorsan mozgó objektumok megállítására használható.

Mozgalmas témák megörökítése hibátlanul

Emellett az EOS R6 Mark II lépést tart a fotósok igényeivel, és a felvétel készítésének megkezdése előtt rögzíti az eseményt, a RAW Burst sorozatfelvételi módban ½ másodperces előzetes felvételkészítéssel – ez nagy előny, ha kiszámíthatatlan témákat fotózunk, a teniszezőktől a kisgyermekekig. A RAW Burst sorozatfelvételi mód 30 kép/mp sebességgel folyamatosan, akár 191 képkockán keresztül készít felvételeket, minden képet egyetlen CR3 fájlban rögzítve; mindezt AF-követéssel. Az egyes képek kivehetők ebből a tekercsből a Canon Digital Photo Professional szoftverrel vagy a fényképezőgépben, és elmenthetők egyedi JPEG, HEIF vagy RAW fájlként.

Széleskörű igények kielégítése fejlett videófunkciókkal

Az érzékelő teljes szélességét kihasználva az EOS R6 Mark II kategóriája egyetlen olyan fényképezőgépe, amely 4K 60p UHD felbontású felvételek készítésére képes, egyidejű Dual Pixel CMOS AF II fókuszálással. Minden 4K felvétel az érzékelő 6K kimenetének túlmintavételezésével jön létre, ami kiváló képminőséget eredményez. A még nagyobb teljesítményre vágyó független filmkészítők számára az EOS R6 Mark II a HDMI-kimeneten keresztül 6K RAW formátumot ad ki, amelyet Atomos Ninja V+ felvevővel ProRes RAW formátumban lehet rögzíteni. Ez nagyobb részletességet biztosít, valamint lehetőséget ad az olyan paraméterek utólagos beállítására, mint például a fehéregyensúly.

Az alkotók aktiválhatják a 3 vagy 5 másodperces előzetes filmfelvétel rögzítési módot – ha ez be van kapcsolva, a készülék a videót folyamatosan közvetíti a készenléti állapotban lévő fényképezőgépen keresztül, lehetővé téve az esemény rögzítését még a felvétel gomb megnyomása előtt. Ideális kihagyhatatlan pillanatokhoz, vagy kiszámíthatatlan jelenetekhez.

Tartalomgyártókra és filmkészítőkre is formálva

Az innovatív EOS R6 Mark II lehetővé teszi a tartalomkészítők és filmkészítők számára, hogy megfeleljenek a lenyűgöző állóképek és mozgóképek előállítására irányuló, egyre növekvő igényeknek, így a modellel akár 179,82 kép/mp sebességgel, Full HD felbontással hihetetlen lassított felvételek készíthetők AF támogatás mellett. A filmfelvételek készítése során a „hamis szín” használható az expozíció beállításához útmutatóként, ami különösen hasznos olyan körülmények között, amelyek jellemzően túlexponált fénypontokat eredményeznek.

A PQ-n keresztül elérhető HDR-támogatással, és a Canon népszerű Canon Log 3 funkciójával, élethű videók készíthetőek. A támogatott objektívekkel használva az EOS R6 Mark II fókuszlégzés (focus breathing) korrekciót is használ, hogy kompenzálja a fókuszlégzés (focus breathing) hatásait, ezáltal filmszerű hatást biztosítva.

Intelligens csatlakozás tartalomszolgáltatáshoz

A frissített Bluetooth v.5 és Wi-Fi (5GHz) segítségével az EOS R6 Mark II egyszerűen csatlakoztatható okostelefonokhoz és hálózatokhoz, lehetővé téve a nagy sebességű fájlmegosztást és FTP/FTPS/SFTP átvitelt – így a szerkesztés és megosztás még útközben is egyszerűvé tehető. A fényképezőgép távolról is vezérelhető a Camera Connect és az EOS Utility alkalmazások segítségével, Wi-Fi-n vagy nagy sebességű USB-C-n keresztül PC-hez, Mac számítógéphez vagy okostelefonhoz csatlakoztatva. A félprofesszionális fotósok és tartalomkészítők számára a tartalomszolgáltatás legalább olyan fontos, mint a kép- és videófelvétel – az EOS R6 Mark II támogatja a képfájlok automatikus átvitelét a készülékről az image.canon felhőplatformra, a képek egyszerű megosztásához és nyomtatásához.

Az EOS R6 Mark II további szoftverek telepítése nélkül használható webkameraként Skype, Zoom és Teams videohívás-alkalmazásokat futtató PC és Mac számítógépeken. Ezt a plug-and-play funkciót a Windows és MacOS operációs rendszerekbe beépített, iparági szabványos USB Video Class (UVC) és USB Audio Class (UAC) illesztőprogramok biztosítják. A fényképezőgép a hagyományos számítógépes webkamerákhoz képest jobb képminőséget biztosít, amellyel kiváló benyomás kelthető az online videohívások során.

Az alkotók kreativitásának kiterjesztése

A Canon az utóbbi időben azon dolgozott, hogy az alkotók minél többrétű igényét kielégítse, amelyhez hozzá tartozik a kreativitás teljes szabadsága is.

A zökkenőmentes navigációt lehetővé tevő, megbízható ergonómiával rendelkező EOS R6 Mark II fényképezőgépet kényelmesen kezelhetik a jelenlegi EOS és EOS R System sorozat használói. A következő generációs interfésszel ellátott, multifunkciós csatlakozóval rendelkező EOS R6 Mark II modell lehetővé teszi új tartozékok sorozatának használatát, beleértve az újonnan piacra dobott SPEEDLITE EL-5-öt is. Ezek a tartozékok kábelek és bizonyos esetekben akkumulátorok nélkül használhatók.

A modell váza a Canontól elvárt tartósságot nyújtva ellenáll a kedvezőtlen időjárási körülményeknek. A nagy felbontású, 3,69M képpontos EVF kristálytiszta látványt nyújt fotózás vagy videózás közben, mivel 120 kép/mp sebességgel frissül – emellett az EOS R6 Mark II az EOS R3-tól megörökölte az Optical View Finder keresőfunkcióját, amely természetes megjelenítést biztosít, s megtartva az árnyékok és fénypontok részletességét, jó láthatóságot biztosít a sötét területeken és az átmeneteknél. Az EOS R6 Mark II ugyanazokkal az LP-E6 akkumulátorokkal és markolattal is kompatibilis, mint az EOS R6, de az LCD-képernyő használatával az akkumulátor élettartama – előnyös módon – kb. 50%-kal megnő.

Canon Camera Connect alkalmazás

Az EOS R6 Mark II mellett a Canon bejelentette a Camera Connect alkalmazás frissítését is, amely új megjelenést és érzést, valamint továbbfejlesztett csatlakozási lehetőségeket és egyszerű felhasználói élményt kínál. A v.3-as frissítés központi portállá teszi az alkalmazást, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy könnyen hozzáférjenek más Canon szoftverekhez és szolgáltatásokhoz, például a nyomtatási alkalmazáshoz vagy az image.canon felhőszolgáltatáshoz. Az alkalmazásból a Canon-felhasználók csatlakoztathatják fényképezőgépüket okostelefonhoz vagy táblagéphez, hogy azt távvezérlőként használhassák, illetve finomhangolhatják a képeket, letölthetik vagy megoszthatják azokat útközben, sőt, akár firmware-frissítéseket is letölthetnek a fényképezőgépükhöz.

RÁADÁS!

Szintén ma mutatkozott be az RF 135mm F1.8L IS USM, egy prémium teleobjektív, amely ideális gyenge fényviszonyok melletti portréfotózáshoz, valamint a SPEEDLITE EL-5, egy nagy teljesítményű Speedlite, amely esküvők és események megörökítéséhez is kiválóan alkalmas.