Megérkezett a Kuvrd

2019.08.06.

A Kuvrd nem csak egy újragondolt objektívsapka, hanem cseppálló, porálló, ütésálló univerzális védelem az objektívek számára.

Mindig jó látni, ha egy remek Kickstarteres ötlet eljut a megvalósításig, azt pedig végképp jó érzés, ha az adott termék hazánkban is megvásárolható. A Kuvrd kampánya 2017 végén indult a Kickstarteren, 2018-ban pedig megkezdődött a gyártás, a világ fotós szaksajtója pedig nem ok nélkül szereti a terméket. A szabadban fotózók ugyanis szinte állandóan küzdenek a felszerelést érő kosszal, porral, párával, vízzel és jogosan foglalkoznak sokat a felszerelés mechanikai védelmével is.

kuvrd

Újragondolták

A hagyományos objektívsapkák és objektívtokok funkcióját gondolták újra és egyesítették a Kuvrdben. Ez valójában egy rugalmas gumiból készült objektívvédő, amely mérettől függetlenül húzható rá az objektív elejére és akár hátuljára is. Két méretben készül, a Micro kivitel 54 és 76 mm közötti, a Magnum 72 és 122 mm közötti átmérőkhöz passzol. A mérettartományok, különösen a Magnum esetében igencsak szélesek, ami azt jelenti, hogy nem csak magára az objektívre, hanem akár egy hengeres vagy virágszirom alakú napellenzőre is ráhúzható, amellett persze, hogy különböző méretű objektívek között is variálható.

Egy csomagban két a Kuvrd található, ami nagyon jól jön a rövidebb objektívekhez, amelyekre ha előröl és a hátulról is ráhúzunk egyet-egyet, akkor szinte tökéletes fröccsenő víz és por elleni védelmet kapunk. Ez korántsem mondható el a hagyományos objektívsapkákról vagy a műszálas-textiles objektívtokokról. A fejlesztés során az objektívek fokozott védelme volt az elsődleges szempont, a nedvesség vagy a por ellen pedig a hagyományos sapkák és tokok nem vagy csak részben nyújtanak védelmet.

kuvrd

Objektívsapka helyett

A Kuvrd teljesen ki is váltja az objektívsapka használatát, egyedül a nagyon erős, frontlencsét érő ütések esetében járhatunk jobban a merev, műanyag sapka használatával. Ha ilyen veszély van, akkor egyszerre használhatjuk a hagyományos sapkát és rajta egy Kuvrd védőt, szinte tökéletes biztonságot biztosítva. Már csak azért is, mert az objektívek palástját is körbevevő gumiréteg oldalról is védelmet nyújt, így akkor sincs probléma, ha az objektíveket mondjuk helyspórolás miatt rekeszelők nélkül tesszük a táskába. De akkor is jól jön, ha nem tudunk külön fotós táskát vinni mondjuk egy extrém túrára, ilyenkor egy dupla Kuvrd-be csomagolt objektív akár egy apró túrazsákban vagy övtáskában is biztonságosan utazik, oldalról sem fog karcolódni vagy piszkolódni. Nem kell aggódni az észrevétlenül leeső és elvesző objektívsapkák miatt sem, a Kuvrd képtelen leesni az objektív elejéről.

kuvrd

A fejlesztők apó figyelmessége hogy a középen található, gyárilag fehér kereszteket úgy alakították ki, hogy azokat színes alkoholos vagy lakkfilctollal beszínezhessük, így a különböző objektívek jól megtalálhatók a táskában. És ami még egy extra, hogy a rugalmas gumianyagnak köszönhetően nem csak hengeres tárgyakra húzható rá. Ha a szükség úgy hozza, egy mobiltelefon, egy irattárca vagy bármi más is megvédhető vele.

kuvrd

Nagyobb csomagban is

Az ötlet remek, és akinek megtetszik a koncepció, valószínűleg a teljes felszerelésére beszerzi a Kuvrd-készletet, így nem csak kettes csomagban, hanem négyesével és hatosával is kapható.
kuvrd
Szerző: Szalay Gábor