Ideális körülmények között telelnek a túzokok

2020.01.22.

Ezen a télen igazán kedvező körülmények között kezdte meg telelését a Körös-Maros Nemzeti Park Dévaványai-Ecsegi puszták részterületén élő túzokállomány.

A hőmérő higanyszála alig kúszik a fagypont alá, nincs hótakaró és dús levélzettel bírnak a repcevetések is. Téli időszakban ez a növény szolgál táplálékul a túzokoknak az egész Kárpát-medencében. Mivel a repcetermesztésnek nagy hagyománya van Dévaványa térségében, így egész télen biztosított a nagy madarak tápláléka.

Probléma akkor lenne, ha magas hótakaró borítaná a zöld levélzetet, s azt még az őzek vagy nyulak sem tudnák tartósan kikaparni, így a túzokok sem jutnának hozzá az apró falatokhoz. A tartós, magas hótakaró a túzokokat vonulásra készteti. Ilyenkor délnyugati irányban elhagyják az országot és eljutnak Olaszországba, Albániába, Horvátországba. Kárpát-medencei túzok eljutott már Szicíliába is. Ettől most nem kell tartani, legalábbis az időjárás-előrejelzés enyhe telet jósol, így a honi túzokállomány is helyben maradhat.

Nagy területeket be kell járni ahhoz, hogy lehetőleg az összes téli túzokcsapatot megleljük. Ebben segít a műholdas adóval ellátott néhány madarunk, melyeknek előfordulási helyeit folyamatosan lekövetjük. Segítségükkel újabb csapatokat vagy előfordulási helyeket sikerül megismernünk. A napokban közel 500 példány előfordulását állapítottuk meg Dévaványa térségében.

A cikk borítóképét készítette: Horváth Tibor (A puszta kincse)