Zöld terepminta, mosolyra görbülő száj, gyönyörű szemek – az év kétéltűje 2021-ben a zöld varangy.

Hazánk egyik leggyakoribb békafaját, a zöld varangyot választotta az idei év kétéltűjének az MME Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztálya. Hazánk szinte teljes területén előfordul, de legjobban a sík, homokos talajú élőhelyeket kedveli.

Fotó: pixabay

Jól alkalmazkodott az emberhez, gyakran találkozhatunk vele lakott területeken, kertekben, parkokban is – sajnos ennek alaptalan félelmek és undor miatt sokan nem örülnek. Nincs szüksége állandóan a víz közelségére, megelégszik egy hűvös, nedves, öntözött kerttel is, ahol önkéntes kertészként tevékenykedik. Sok hernyót, meztelencsigát, rovarokat, gilisztát fogyaszt, lelkesen gyéríti a szúnyogállományt. A szaporodáshoz persze neki is vízre van szüksége, ilyenkor napsütötte, sekély vizeket keresnek fel.

A zöld varangy rendszerint márciusban fejezi be a telelést, de enyhe tél esetén akár már február végén megjelenhetnek az első példányok. Az év nagy részében szárazföldi életet élő varangyok áprilisban nagy számban vonulnak a vizekhez, hogy letegyék hosszú zsinórokba rendezett petéiket. Ilyenkor az egyik legnagyobb veszélyt a közutakon történő elgázolásuk jelenti számukra.

Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság a működési területén több, a kétéltűek vándorlási útvonalába eső útszakaszon békaterelőkkel és alagutakkal akadályozza meg, hogy az állatok feljussanak az útra. Tél végén, kora tavasszal, a nászidőszak előtt átnézzük és kijavítjuk az év közben esetlegesen megsérült terelőket és kitisztítjuk az alagutakat, így minden évben több ezer béka és kétéltű életét tudjuk megmenteni.

A zöld varangy (az összes többi hazai kétéltű fajhoz hasonlóan) védett, természetvédelmi értéke 10 000 Ft.

Szívesen látna néhány példányt az év kétéltűjéből a kertjében? Alakítson ki állatbarát kertet!

A cikk borítóképét készítette: Bodnár Tamás (Levélen)

Fotó: pixabay