Fakéregnek álcázza magát ez a gekkó

2023.09.18.

Egy nemzetközi kutatócsoport Madagaszkáron fedezte fel azt a levélfarkú gekkó fajt, amely nemcsak új, de meglepően nagy méretű is.

A Madagaszkár északi részén őshonos és csak itt élő, endemikus levélfarkú gekkó az Uroplatus garamaso nevet kapta feltűnően szép szemének köszönhetően, a név jelentése helyi nyelven ragyogó szemű. A mintegy 20 centis állatot, számolt be a Koppenhágai Egyetem, már mintegy 30 éve ismerik, ám csak mostanra gyűlt össze róla annyi információ, hogy kijelenthető, külön fajról van szó. Idáig egy másik gekkófajjal keverték, az egyébként igen változatos küllemű állatot.

A gekkófaj egészen beleolvad a fába – a kép jobb oldalán digitálisan elkülönítették a faágat és az állatot. Forrás: UNIVERSITY OF COPENHAGEN

Ha álcázásról van szó, a levélfarkú gekkók profibbak a kaméleonoknál! Az állatka nappal a fakéreghez lapulva pihen, és testének szabálytalan körvonalával, terepszíneivel egészen beleolvad környezetébe, éjjel azonban az ágakon sétálva igyekszik megtölteni a bendőjét rovarokból és más gerinctelenekből álló zsákmányával.

Tovább az eredeti cikkre…