A hárpiák serkentik a fák növekedését

2023.05.16.

Amazónia erdőtalajaiban alacsony a tápanyagtartalom, ám ahol a hárpia fészke áll, a madár jóvoltából feldúsulnak ezek az anyagok.

Ellentmondásosnak tűnik, de az olyan rendkívüli gazdagságú táj, mint Amazónia, a talaját tekintve szegény: a növények növekedésének a foszfor és a nitrogén hiánya szab határt. Az állatok azonban képesek tápanyaggal dúsítani a helyeket, ahol járnak s élnek, s ekképp tesz a világ egyik legnagyobb sasfaja, a hárpia is – számolt be az EOS földtudományi hírportál.

Egy nemrégiben elvégzett kutatásban arra jutottak, hogy a hárpia tápanyagokat visz a fészkébe, és a segítségükkel a környezete talajkémiáját is befolyásolhatja, felpezsdítve a helyi élővilágot.

A hárpia fészke, lakóival. Forrás: iNaturalist

A hárpia nagy magasságban, 30-50 méteren épített platformszerű fészke a fiókák 1-2 éves koráig azok életterét jelenti, ezen idő alatt a szülőpár rengeteg táplálékot hord ide. Kameracsapdás megfigyelések alapján kiszámolták, hogy évente a madár több mint 100 kilónyi zsákmánnyal (majmok, lajhárok, más madarak) érkezik a fészekbe

Tovább az eredeti cikkre…