Ez a fekete kép lett az egyik legjobb természetfotó a világon

2019.10.08.

Forrás: Turista Magazin; Szöveg: Pálvölgyi Krisztina / TM; Fotó: montphoto.com

Keresd a madarat! Nem tévedés, ez a szinte teljesen fekete fotó lett a spanyol nemzetközi MontPhoto pályázatának egyik kategóriagyőztese. Szerintünk zseniális.

Ahogy a pályázat összes győztes és kiemelt képe magával ragadó, a spanyol MontPhoto ugyanis az idei évben egészen különleges és művészi képeket válogatott ki a 60 országból beérkezett 12 000 beküldött kép közül. Szándékosan nem az abszolút győztes kép bemutatásával kezdtük, mert nem tudtunk rajongás nélkül elmenni a spanyol Manuel Enrique González Carmona által készített, majdnem fekete fotó mellett, ami idén a Madarak kategóriájában első helyezett lett, teljesen megérdemelten.

Manuel Enrique González Carmona: Gömbök – Madarak kategória 1. helyezett

Természetesen az abszolút győztes fotót is mindjárt mutatjuk, de előtte nézzük meg a magyar vonatkozásokat, ugyanis több ismerős névvel is találkozhatunk a díjazottak között. Sajnos idén kategóriagyőzelmet nem sikerült nyernie a magyaroknak, ahogy tavaly Vincze Bálintnak kettőt is, de így is több képpel bekerültek a legjobbak közé.

Kezdjük a sort Potyó Imrével, akinek a pályázat 12 kategóriájából kettőbe is az első kilenc között végzett egy-egy fotója. Sajnos azt nem sikerült kiderítenünk Imivel, hogy vajon a győztes kép utáni nyolc Honor award minősítéssel elismert kép között van-e rangsor. Ugyanis a pályázat galériájában mindkét kategória esetén Imi képe közvetlenül a nyertes fotó után szerepel, így azt feltételeztük, a második legjobb képek lettek ezek, de mivel ennél a pályázatnál nincsenek 2. és 3. helyek osztva, így ez csak feltételezés marad, ami nem vesz el semmit Imi két fotójának a pályázaton való remek szerepléséből. Az egyik kép az Egyéb állatok kategóriában indult Forgótánc címmel, amelyen sárga petecsomókkal teli nőstény dunavirágok táncát láthatjuk.

Potyó Imre: Forgótánc – Egyéb állatok kategória Honor award díj

Másik fotója a Növények élete kategóriában kapott magas elismerést, amelyen művészien, szinte festőien ábrázolt csillagvirágokat láthatunk.

Potyó Imre: Csillagvirág – Növények élete kategória Honor award díj

Daróczi Csaba is két fotójával került be a legjobbak közé, és természetesen az idei szezonban oly népszerű üregi nyulai ide is beverekedték magukat, mégpedig az Emlősök kategóriájában. Ezúttal ez a még nem annyira ismert változat kapott elismerést, a MontPhoto pályázatra Csaba K.O. címmel adta be ezt a fotót, a Varázslatos Magyarország pályázatán pedig Ez fájt! címmel találhatunk rá.

Daróczi Csaba: K.O. – Emlősök kategória Honor award díj

Csaba másik kiemelt képével eddig még nem találkozhattunk nemzetközi pályázaton. A tölgymakkormányos bogár lárváját ábrázoló fotóba szintén a Varázslatos Magyarországon futhattunk bele, illetve ott egy videót is láthatunk arról, ahogy ez a kis lárva a makktermés belsejéből küzdi ki magát egy őszi napon. Az Újszülött című kép az Egyéb állatok kategóriájában került a legjobb kilenc közé.

Daróczi Csaba: Újszülött – Egyéb állatok kategória Honor award díj

Zsila Sándor egy fotója szintén bekerült a Növények élete kategória legjobbjai közé. Az izgalmas formavilágú kép a Szélmalom címet kapta, ami egy kökörcsinről készült makrófelvétel.

Zsila Sándor: Szélmalom – Növények élete kategória Honor award díj

Egy fiatal tehetségnek is örvendhetünk, ugyanis a 18 éves Füssi-Nagy Regő a már több pályázaton remekül szerepelt Suhanás képével az Ifjúsági kategóriájában bekerült a legjobb hat közé. Érdekesség, hogy ebben a kategóriában nem voltak helyezések, tulajdonképpe mind a hat fotó és alkotója győztes lett.

Füssi-Nagy Regő: Suhanás – Az Ifjúsági kategóriában kiválasztott legjobb hat kép egyike

Regő volt az egyetlen magyar résztvevő, aki kiutazott a spanyol pályázat díjátadójára, és a MontPhoto ehhez kapcsolt háromnapos fesztiváljára, amelyet idén is Lloret de Mar tengerparti kisvárosban tartottak. Megkerestük Regőt, hogy meséljen nekünk egy kicsit erről.

A fesztiválon rengeteg elődadást lehetetett meghallgatni jobbnál jobb természetfotósoktól, valamint számos workshopon is részt lehetett venni. Kifejezetten a fiataloknak tartottak többet is, az egyik egy búvárfotós gyakorlat volt, amit Regő is kipróbált. Kaptak vízálló kamerákat és ezzel gyakorolhattak a tengerben. Sajnos ezen a napon nem volt túl jó idő, így eléggé hideg is volt, ez egy kissé megnehezítette Regő dolgát, így nem is tudott annyira a fotózásra koncentrálni.

A búvárfotós workshop szárazföldi előadását a tengerben gyakorlat követte

Viszont az előadások mindegyikét izgalmasnak találta, legfőképp az angol Will Burrard-Lucasét, aki a zsűri egyik tagja volt. Will profi vadfotós, és az utóbbi években Afrikában fényképez vadállatokat különböző technikai újítással kísérletezve.

Füssi-Nagy Regőnek egyébként nemrég egy önálló kiállítása is nyílt Budapesten, amit november 24-ig még ti is megnézhettek. A részleteket ide kattintva találjátok.

A pályázat díjátadóját a helyi színházban tartották október 5-én, szombaton. Természetesen a győztes és díjazott képekből kiállítás is nyílt, és ahogy az lenni szokott, egy album is készült, amelyben a 114 legjobb fotó kapott helyet.

Idén az abszolút győztes fotó a Makró kategória legjobb képe lett, amelyet a spanyol Rubén Pérez Novo készített. A szitakötőket ábrázoló kép az Elmerülés címet kapta, amelyen a nőstény a víz alá merül, hogy lerakja petéit, eközben a hím éberen őrködik, hogy távol tartsa az esetleges vetélytársakat.

Rubén Pérez Novo: Elmerülés – Az abszolút győztes, és a Makró kategória 1. helyezettje

Végül készítettünk nektek egy válogatást a pályázat legjobb képeiből, de természetesen mindet meg tudjátok nézni a MontPhoto oldalán ide kattintva.

Fortunato Gatto: Double Face – Hegy kategória 1. helyezett

Mauro Tronto: Pariah – Hegy kategória Honor award díj

José Pesquero Gómez: Ghost of the Jungle – Emlősök kategória Honor award díj

Florian Ledoux: Crabeater seal resting on ice – Emlősök kategória 1. helyezett

David Garcia: Adaptadas al desierto – Növények élete 1. helyezett

Gheorghe Popa: Cold and Misty – Tájkép kategória 1. helyezett

Luís Manuel Vilariño López: Changing Borders – Tájkép kategória Honor award díj

Louis Supple: Orangutan in Pyjamas – Környezetvédelmi riport Honor award díj

Alexander Mustard: Turtle Food – Környezetvédelmi riport Honor award díj

Lukasz Jablonski: Are you OK? – Madarak kategória Honor award díj

Javier Camacho Gimeno: El viento – Hegyi sport Honor award díj

Alexander Mustard: The Moment – Víz alatti világ 1. helyezett

Christian Vizl: Sea lion and sky of sardines – Víz alatti világ Honor award díj