Láss távolabb, könnyebben! Nikkor Z 800mm f/6,3 VR S

A Nikon Z rendszer használóinak teljesen új perspektívák nyílnak meg, a Z bajonettre gyártott eddigi legnagyobb gyújtótávolságú objektívvel, az új Nikkor 800mm f/6,3 VR S-el. Az új szupertele objektív az elődjénél sokkal hordozhatóbb kivitelt kapott, könnyebb és rövidebb is lett. 

Madarak, vadvilág, repülőgépek, motorsportok vagy akár téli sportok: ezzel a 800 mm-es S sorozatú objektívvel nagy távolságból is problémamentesen, csendesen fotózhatunk.

A Z telekonverterekkel a hatótávolság akár 1120 mm-re vagy 1600 mm-re is megnövelhető.

Természetesen profi objektív lévén teljesen időjárásálló, hogy a legzordabb természet fotós körülményeket is kibírja.

Az új objektív kb. 2,3 kg-al könnyebb és 16%-kal kisebb az F-bajonettes tesójához képest. A Z verziót immáron kézből is kényelmesen lehet használni. Állvány vagy monopod nélkül sokkal nagyobb szabadsággal fotózhatunk, és gyorsan könnyedén válthatunk az álló és fekvő fotók között is. Az állványtalp belseje párnázott, tovább fokozva ezzel a kézi használat kényelmét.
Mindezek mellett nem csak a tömeg és a méret csökkent, hanem a közelpont is. Az F bajonettes verzió 5,9méteres közelpontjáról a Nikonnak sikerült még egy kicsit faragnia, és a Z verzió már 5 méterre is képes fókuszálni, ami egy 800mm-es objektívnél nem kis szó.

Ja, és még a hátulra berakható filter mérete is lecsökkent, a korábbi 52mm helyett az új Nikkor Z 800mm f/6,3 már 49mm-es drop-in szűrőket fogad.

Ahogy már korábbi MILC-re tervezett nagy tele objektíveknél is láttuk, a gyártó itt is odafigyelt arra, hogy a súlypontot minél közelebb helyezze a fényképezőgép vázhoz, megkönnyítve ezzel a pánozást és megállást, továbbá a kiszámíthatatlan mozgású témákat is sokkal folyamatosabban és kényelmesebbe követhetjük le ezáltal.

Az új Nikkor Z 800mm f6,3 VR S Fresnel (FP) lencsetaggal és Nanokristály bevonatú lencsetagokkal érkezik. Az ED és SR üvegek a színeltérést szabályozzák, a Fresnel lencse pedig lehetővé teszi a korábbinál sokkal kisebb méretű objektív létrejöttét.

Ha már méret, az új Z obi, 16%-al kisebb a korábbi F bajonettes társánál, és ráadásul 2,3kg-al könnyebb is. Igaz, az F bajonettes verzió f/5,6-os fényerővel bír, ugyanakkor valószínű elég sokan hajlandóak lesznek feladni azt az 1/3-ad fényértéket a fele súlyért és kisebb méretért cserébe. Ráadásul Z verzió ára is jelentősen olcsóbb a korábbi F bajonettes verziónál, kevesebb mint a felét kell kifizetnie annak, aki 800mm-en szeretne madarakat vagy sportot fotózni.