Ennek a bogárnak nagyon furán jár a biológiai órája

2024.05.02.

Az élőlények belső órája a Föld forgásával összehangolt 24 órás ritmus szerint jár, egy ázsiai bogárfaj azonban különös kivételt jelent.

A cserebogarak rokonságába tartozik az a fekete (vagy egészen sötétbarna) bogár, a Holotrichia parallela, amely mezőgazdasági kártevőként vonta magára a kutatók figyelmét Ázsiában. Hogy emiatt bosszúból, vagy másért, de azt is kiderítették már róla, hogy tápanyag-összetétele alapján egészséges táplálékot jelenthet mind embernek, mind állatnak, ha esetleg valakinek e módon támadna kedve csökkenteni a mezőgazdasági károkat. A bogarat számtalan egyéb szempont alapján megvizsgálták már, azonban azt csak nemrégiben sikerült feltárni, mi állhat a különös életciklusa mögött.

Az átlagos földi élőlények cirkadián ritmusa napi, vagyis 24 órás ritmust jelent, ez alapján működnek a szerveik, zajlanak az élettevékenységeik, így alkalmazkodnak a földi napok hosszához. E fekete cserebogárféleségnek azonban 48 órás, vagyis kétnapos, idegen szóval cirkabidián ritmusa van. A Current Biology folyóiratban közzé tett kutatási eredmények szerint a bogár párzásához igazodik minden más élettevékenysége, a kínai-amerikai kutatásról a Kaliforniai Egyetem (Davis) számolt be.

A faj hím és nőstény egyedei is a föld alatt töltik a nappalokat, a nőstények minden második éjjelre előbújnak. Felmásznak a tápnövényeikre, és a feromon-parfümjüket eregetve várják a föld szintén ekkor előbújó hímeket.

Tovább az eredeti cikkre…