Egy lépéssel közelebb a banángeddon

2019.08.19.

Úgy tűnik, lassan fontos válaszúthoz érkezik az emberiség: vagy egy újfajta génmódosított banánt kezd termeszteni és fogyasztani, vagy végleg lemond a banánról.

A National Geographic a kolumbiai mezőgazdasági és állattenyésztési intézetre hivatkozva azt írja, hogy elérte a latin-amerikai termőhelyeket a TR4 nevű gombafertőzés, ami végzetes a világ banántermésének java részét adó Cavendish banánra.

Az ICA (Instituto Colombiano Agropecuario) laboratóriumi tesztek során talajmintákból kimutatta a Fusarium oxysporum nevű gomba új verzióját, a Tropical Race 4 (TR4) kórokozót, ami pár hónap alatt képes komplett banánültetvényeket kipusztítani.

Az agresszív gombafaj ellen gyakorlatilag nincs hatásos védekezés, és emiatt veszélyben van az emberiség egy jelentős részének fontos tápanyagul szolgáló gyümölcs jövője.

A szakértők szerint amikor a betegségnek látható tünetei vannak, akkor már késő, az ismert gombaölő vegyszerek és a biológiai védekezés módszerei is hatástalanok ellene. Ahol felüti a fejét a TR4, ott megpecsételődött a banánültetvények sorsa.

Az Instituto Colombiano Agropecuario (ICA) figyelmeztető anyaga – Fotó: ICA

A helyzet olyan kritikus, hogy a kolumbiai hatóságok nemzeti vészhelyzetet hirdettek.

A TR4 a kilencvenes évek elején bukkant fel Dél-kelet Ázsiában. Onnan előbb Ausztráliába, majd a Közel-Keletre és Afrikába terjedt tovább és okozott hatalmas pusztítást a banánültetvényekben. A jelek szerint a latin-amerikai térségbe, a világ banántermesztő központjába most érkezett meg a gyógyíthatatlan banánbetegség.

A közeljövőben a pusztítása először a banán drámai drágulását, majd teljes eltűnését eredményezheti.

Egyetlen módon lehet fellépni ellene: ha a termesztők átállnának egy génmódosított Cavendish-fajta termesztésére.

2004-ben ugyanis egy ausztrál tudós, James Dale egy Délkelet-Ázsiában honos, vadon termő banánfajnál felfedezte, hogy az ellenáll az új TR4-es gomba okozta betegségnek. Az ehetetlen vad banánból Dale sikerrel azonosította és izolálta a gént, ami a természetes védelmet adja a gomba ellen. Bő évtizednyi kísérletezés után génmanipulációval sikerült az RGA2-nek elnevezett gént bevinni a Cavendish-banánba, majd létrehozni és tesztelni a TR4-nek nagy részben ellenálló verziót.

A közkedvelt Cavendish banán – Fotó: wikipedia.org

A gond csak ott van, hogy az új banánfaj génmódosított, azaz rettegett GMO-eledel lenne, és hiába hangoztatják az élelmiszer-kutatók, de még a WHO is, hogy a GMO élelmiszerek biztonságosak, a vásárlói közhangulat javarészt GMO-ellenes, és a döntéshozók is hajlamosak ezt kiszolgálni a GMO-tiltásokkal.

Egy másik megoldás az lehet, ha nem ragaszkodna az emberiség a Cavendish-féle banánhoz. Rony Swennen, a Leuveni Egyetem professzora szerint új, másféle alakú, színű, ízű banánfajtákkal is érdemes lenne kísérletezni. Az egyetem gyűjteményében 1500-féle banánmag található. A kérdés csak az, hogy a banánipar és a banánfogyasztók készek lennének-e egy esetleges gyökeres ízlésbeli váltásra.