A különböző nagyvállalatok, országok, közösségek és szövetségek kvótákat szabnak és egyezményeket fogalmaznak meg, hogy a klímavédelem érdekében csökkenthessék a szén-dioxid-kibocsátást. Pedig tekinthetnénk másként is az első számú ellenségként kezelt gázra. Például szövetségesként.

„A szén-dioxidot ugyanis felhasználhatjuk környezetbarát módokon is” – írja ifj. Chikán Attila energetikai szakértő az általa vezetett Chikansplanet blogon. Ebben ráadásul hatalmas üzleti lehetőség is rejlik, teszi hozzá az ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt. vezérigazgatója az oilprice.com elemzése alapján.

A lehetséges felhasználók között említi az építőipart, valamint az üzemanyagok, szintetikus üzemanyagok, adalékanyagok és vegyszerek gyártását.

Ezeken a területeken belül is elsősorban a cement vagy betongyártást, illetve a folyékony szénhidrogén üzemanyag, illetve a hidrogén és a szén-dioxid különböző kombinációival előállított szintetikus üzemanyagok gyártását emeli ki a szakember. A szintetikus üzemanyagok előnyeiről és hátrányairól itt írtunk korábban.

Szövetségesként is tekinthetnénk az első számú ellenségként kezelt üvegházhatású gázra, a szén-dioxidra – Fotó: Shutterstock.com

Chikán hangsúlyozza, hogy „bármelyik felhasználási területen akarjuk is hasznosítani a gázt, valahogyan be is kell fognunk azt. Erre három lehetőség van: égetés előtt, égetés után vagy közvetlenül a légkörből”. A legutóbbi lenne az éghajlatvédelem szempontjából a legelőnyösebb.

Egyelőre ezek a felhasználási módok még nagyon drágák, és rengeteg fenntartható technológiai fejlesztésre van szükség az optimalizálásukhoz, de az biztos, hogy a globális szén-dioxid-kereslet egyre csak nőni fog – összegez a bejegyzés szerzője.