Elképesztő mértékben növekszik a mezőgazdasági robotok és drónok piaca

2019.09.18.

Egy amerikai elemzők által összeállított jelentés szerint a mezőgazdaságban alkalmazott robotok és drónok globális piaca a jelenlegi 3 milliárd dollárról 2022-ig elérheti a 10 milliárd dollárt.

Ez az óriási felfutás az ultraprecíziós technológiák alkalmazásával alapvetően megváltoztatja a mezőgazdasági termelés tervezését és a munkafolyamatok kivitelezését – számol be az agroinform.hu a precisionag.com angol portál híréről.

A világban működő, szenzorokkal és kijelzőkkel ellátott, vezető nélküli traktorok száma a következő tíz évben várhatóan 300 ezerről 600 ezerre emelkedik. A vezető nélküli traktorok (melyek nagy előnye, hogy éjszaka is tudnak dolgozni) szélesebb körű elterjedését eddig nem a technológiai késedelem, hanem az alkalmazás jogi szabályozásának kidolgozása (közúti közlekedés) okozta.

Mezőgazdasági felhasználásra szánt drón. A 25 kg-os teherbíró képességű szerkezet az ügyfél igényei szerint átalakítható, például mentési feladatokhoz, napelemek tisztításához, vagy vérátömlesztéshez szükséges vérkészítmény szállításához – Fotó: en.wikipedia.org

A legnagyobb piaci részt a drónok képezik, melyek értéke 2026-ig 485 millió dollárra becsülhető. A drónok segítségével precíz táblatérképeket lehet készíteni, amelyek nagymértékben megkönnyítik a szükséges beavatkozások precíz és időben történő elvégzését.

Jelentős felfutás várható még a gyomirtást szolgáló automata gépek területén is, amelyek a sorokon végighaladva megkülönböztetik és mechanikusan megsemmisítik a gyomokat. Külön kategóriába sorolhatók a gyümölcsültetvények kezelését és betakarítását végző robotok, amelyek bonyolultabb tervezést igényelnek.