Afrika: száraz tények és folyó ügyek

2019.08.28.

A világ több pontján is komoly problémát okoz a vízhiány. Zambiát például tavalyelőtt és idén is súlyos szárazság sújtja – ez nemcsak a mezőgazdaságnak nagy gond, hanem a Zambézin épített Kariba-gátnál folyó áramtermelést is visszaveti. A zambiai energiaügyi miniszter most érdekes megoldással rukkolt elő.

A zambiai energiaügyi miniszter szerint jó megoldás lehetne, ha északról, a Kongói Demokratikus Köztársaságból egy csatornán elvezetnék a Kongó vizének egy részét a Zambézibe.

„Zambiának és Zimbabwének is a javára válna, ha csatornát ásnánk, és a vizet ide tudnánk vezetni a kongói államfő engedélyével”

– mondta a Bloombergnek Matthew Nkhuwa.

Szerinte ez a projekt nagyon gyorsan, két-három hónap alatt kivitelezhető, és olcsóbb lenne, mint egy új erőmű megépítése.

A Kariba-gát – Fotó: Youtube

Az amerikai hírügynökség által megszólaltatott szakértő szerint azonban a terv egyszerűen kivitelezhetetlen. Arthur Chapman, a dél-afrikai Stellenbosch Egyetem jövőkutató intézetének hidrológus munkatársa arra hívta fel ugyanis a figyelmet, hogy

a Zambézi a tengerszinthez képest magasabban folyik, mint a Kongó.

„A csatorna abszolút megvalósíthatatlan, fogalmam sincs, mire gondolhatott a miniszter. Nincs olyan hely, amerre a Kongó lefelé folyva elérhetné a Zambézit”
– fogalmazott a szakember.

Szivattyúkkal persze el lehetne juttatni a vizet a Kongóból a Zambézibe, csakhogy ez igen energiaigényes lenne.

Mindenesetre már az ötlet is mutatja, hogy milyen problémákat okoz a klímaváltozás a térségben. Három éve a Kariba-gát erőműve kapacitásának csak a 11 százalékán dolgozott, majd ez – köszönhetően egy megfelelően csapadékos évszaknak – felment 84 százalékra, most viszont már újra csak 22 százalék. Ennek oka, hogy a 2018–19-es esős évszak legalább 1981 óta a legszárazabb volt a Zambézi vízgyűjtőjének nagy részén. Zimbabwében és Zambiában is rendszeresek az áramszünetek az elégtelen vízenergia-termelés miatt.