A légköri por hatása a klímaváltozásra

2023.02.02.

Az 1800-as évek közepe óta 55 százalékkal nőtt a légkörbe kerülő sivatagi por mennyisége, egy új kutatás szerint ez némiképp ellensúlyozta a felmelegedést.

Kaliforniai Egyetem (Los Angeles) kutatói vezette nemzetközi csoport a légkörbe kerülő sivatagi por, klímaváltozással összefüggésbe hozható hatását vizsgálta meg. A légkörbe jutó por összességében gyengén hűtő hatású, ezért a kutatók úgy vélik, némiképp ellensúlyozta a klímaváltozás miatti felmelegedés eddigi hatásait.

Nature Reviews Earth and Environment folyóiratban publikált számítások szerint az elmúlt közel 200 év alatt tapasztalt 55 százalékos pormennyiség-növekedése miatt akár 8 százalékkal is kevesebbet érzékelhettünk a felmelegedésből. A számítások azt mutatták, ha ez a pormennyiség-növekedés megállna, esetleg csökkenni kezdene, akkor a felmelegedésből is hirtelen többet érezhetnénk meg.

A légköri por hűteni és fűteni is tud, a kutatók most mindezen folyamatok eredményét összesítették. Forrás: NATURE REVIEWS EARTH AND ENVIRONMENT

Tovább az eredeti cikkre…