A műanyagmentes július után itt az autómentes augusztus

2019.08.09.

A műanyagmentes július után a Magyar Kerékpárosklub elindította az autómentes augusztust. A szervezők mindannyiunkat arra buzdítanak, hogy próbáljuk ki, milyen letenni az autót, és tapasztaljuk meg a környezetbarát közlekedés szépségeit. 

Unod a dugót és a parkolóhelyek keresését? Eleged van abból, hogy sehova nem érsz oda időben? Spórolnál vagy sportolnál? Zavar a szmog, a zaj, hogy autók foglalják el a közterületeket? Szeretnél biztonságosabb és élhetőbb környezetben élni? Tennél valamit a klímaváltozás ellen? Próbáld ki, milyen autó nélkül közlekedni! A nagy sikerű Műanyagmentes Július mozgalom példája alapján elindítjuk az Autómentes Augusztus kihívást  – buzdít mindenkit a Magyar Kerékpárosklub.

Próbáljuk ki az autómentes életet!Fotó: Magyar Kerékpárosklub

A szervezők segítségképpen tippeket is adnak az autómentes augusztushoz:

  • Bringázz a munkába, szórakozni, a barátaidhoz vagy rokonaidhoz!
  • Ha még nem tetted, próbáld ki hétvégén, hogyan juthatsz el a munkahelyedre bringával, így ráérősen megtapasztalhatod, merre mennyi idő végigtekerni, mik lehetnek a kedvenc útvonalaid.
  • Messzire mész? Tekerj el a legközelebbi pályaudvarig vagy állomásig biciklivel, és szállj át vonatra vagy buszra! Nem csak mozgást és jobb levegőt nyersz ezzel, hiszen útközben olvasni, dolgozni és pihenni is tudsz.
  • Helyben vedd meg! Városszéli hipermarketek helyett válaszd a környékbeli zöldségest, szupermarketet, piacokat!
  • Szerelj csomagtartót vagy kosarat a biciklidre, hamar meglátod, mennyi minden belefér!
  • Nagyobb csomagok szállítására Budapesten már teherbiciklit, utánfutót is bérelhetsz.
  • Nem ülnél biciklire? Próbáld ki a közösségi közlekedést! Jobb, mint sokszor hinnénk. Budapesten vagy agglomerációs ingázáshoz a 30 napig tetszőlegesen használható napijegy jó kezdő megoldás lehet.
  • Ha házhoz szállítással rendelnél csomagot vagy ételt, keress olyan futárcéget, amelyik biciklis futárokat alkalmaz!

A szervezők a Facebookon is létrehoztak egy eseményt, ahol további hasznos tippet is kaphatunk a kihívás teljesítéséhez.