A légkondicionálók klímacsapdába ejthetik az emberiséget

2019.08.30.

A Föld népességének növekedése és a globális felmelegedés egyre fokozza a légkondicionálók iránti keresletet, ami csak fokozza a klímakrízist: a szén-dioxidon kívüli globális üvegházgáz-kibocsátás mintegy 12 százalékáért már most is a légkondicionálók és hűtőgépek felelősek.

A hőséggel párhuzamosan a klímaberendezések ökológiai lábnyoma  a következő évtizedekben jelentősen tovább emelkedhet majd, terjedésük ráadásul a villamosenergia-rendszerekre is extra terhet ró – írja a Portfolio.

A légkondicionálók terjedésének trendjét nagyrészt az olyan, már jelenleg is meleg éghajlatú országok növekvő hűtési igénye hajtja, mint India: Újdelhiben a villamosenergia-fogyasztás 40-60 százaléka a hűtési igények kielégítéséhez kapcsolódik, pedig a lakosságnak – egyelőre – mindössze körülbelül 5 százaléka rendelkezik klímaberendezéssel.

A problémát felismerve India nemzetközi pályázatot írt ki új légkondicionálók kifejlesztésére.

Kényelmes, de a vártnál költségesebb megoldás… – Fotó: libreshot.com

A napjainkban elérhető klímaberendezésekben alkalmazott kompressziós technológia két okból is egyre fenntarthatatlanabbnak tűnik: hatalmas mennyiségű áramot fogyasztanak és fluorozott szénhidrogéneket tartalmaznak, amelyek a légkörbe jutva a szén-dioxidnál jóval agresszívebb üvegházhatású gázként viselkednek.

Az indiai kormány ezen a helyzeten változtatna. Ötletpályázatukra több mint 440 pályamunka érkezett be 56 országból – azonban mindegyik új ötlettel ugyanaz a probléma:

a jelenleg alkalmazott technológia száz év alatt olyan olcsóvá vált, amellyel egyszerűen nem tudnak versenyezni.

A Global Cooling Prize nevű pályázat tíz döntősét 2019 novemberében fogják kihirdetni, akik 200 ezer dollárt kapnak a tesztelhető prototípusok kifejlesztésére. A prototípusokat a fejlesztőknek Újdelhiben két hónapon át folyamatosan működtetniük kell helyi apartmanokban, hogy aztán a hatékonyságuk és az intenzív hőterhelés közbeni működésük alapján döntsenek közöttük.

Otthonunk hőmérsékletének alakításában ugyanakkor számos egyéb eszköz áll rendelkezésre már a tervezés pillanatától, amelyekkel elkerülhetjük vagy jelentősen mérsékelhetjük a klímaberendezés használatát: a megfelelő tájolás, a hatékony szigetelés, a nyílászárók körültekintő megválasztása, az árnyékoló megoldások alkalmazása és a klímabarát kert is sokat segíthet a nyáron is élhető lakókörnyezet megteremtésében.