Már szállítja utasait a világ legnagyobb villanykompja

2019.08.25.

Dániában állt munkába a világ legnagyobb villanykompja, Ellen. A zéróemissziós, svájci gyártmányú hajó 4,3 megawattórás kapacitású elemmel működik, s mintegy 30 jármű és 200 utas szállítására képes. 

A gyártó Lechanché cég vezérigazgatója, Anil Srivastava közleményben úgy nyilatkozott, hogy rendszerük használatával

évente 2000 tonna szén-dioxid, 42 tonna nitrogén-oxid és 1,4 tonna kén-dioxid atmoszférába áramlása előzhető meg,

míg az aerői közlekedési hatóság igazgatója, Keld M. Moller azt emelte ki, hogy az utasok így zajtól, vibrációtól és kipufogógáztól mentes utazást élvezhetnek.

A villanykomp egyetlen feltöltéssel 22 ezer tengeri mérföld megtételére képes – ez hétszerese a korábban megtehető távolságnak.

A dániai e-komp fejlesztése és üzembe helyezése az Európai Unió támogatásával valósult meg. Uniós cél, hogy 2030-ra 100 vagy még annál is több hasonló komp közlekedjen európai vizeken.

Az Ellen vízre bocsátása összhangban áll a dán kormány két hónapja meghozott rendeletével is, mely szerint a károsanyag-kibocsátás csökkenésének belátható időn belül 70 százaléknak kell lennie a múlt század 90-es éveihez képest.

Hasonló stratégiát fogadott el a Nemzetközi Tengerészeti Szervezet is, amely a 2008-as szinthez képest 2050-re 50 százalékos károsanyagkibocsátás-csökkenést ír elő.