5 + 1 mobilapplikáció a természet szerelmeseinek

2023.11.06.

Nem is volt olyan rég, amikor a Fürkész – vagy a Búvár zsebkönyvek rajzos illusztrációi között kellett keresgélnünk, ha egy számunkra ismeretlen élőlényt szerettünk volna beazonosítani. Manapság viszont számtalan jobbnál jobb applikáció áll rendelkezésünkre a témában, íme néhány.

Egy korábbi cikkben már bemutatásra kerültek azok az alkalmazások, amelyekkel könnyedén be tudunk azonosítani egy-egy növényt, valamint az erdei túráinkhoz segítséget nyújtó applikációk közül is felsorolásra került egy pár.

1. Merlin Bird ID

A madarak „Shazam”-ja. Ennél az alkalmazásnál elég megnyomnunk a hangfelvevő gombot, és máris be tudjuk azonosítani, hogy milyen madár dalol a kertünkben. De akkor is kitűnően használható, ha éppen megpillantunk egy számunkra ismeretlen szárnyast, ugyanis fotó alapján is működik az azonosítás. Emellett letölthetünk különböző – például Európa madárfajait tartalmazó – „csomagokat” is, így ha se hangot, se képet nem tudtunk rögzíteni a delikvensről, lakóhelyünket megadva egy részletes kereső segítségével biztosan megtaláljuk a szóban forgó madarat.

Bár az ingyenes app több nyelven is elérhető, sajnos magyarul még nem. Letölthető iOS-ra és Androidra is.  

2. eBird

Ez az alkalmazás inkább haladó madarászoknak való, és elsőre talán kicsit nehéz a használata. A Merlin Bird ID-hez hasonlóan ezt az appot is a Cornell Lab készítette, azonban a kettő között sajnos nem nagyon van átjárás. Előnye, hogy a madárneveket magyarul is meg lehet jeleníteni, és a térképen keresgélve naprakész információkat kaphatunk arról, hogy mikor milyen fajok jártak egy-egy helyszínen.

Ingyenes program, iOS-on és Androidon és használható.

3. Kétéltű- és hüllőhatározó

A Farkaskölyök Ifjúsági Egyesület és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület magyar nyelvű applikációja tartalmazza a hazánkban élő összes kétéltű- és hüllőfajt. Nagyon könnyen kezelhető, lépésről lépésre segít a különböző „csúszómászók” beazonosításában. Az alkalmazásban a fajok részletes leírását tartalmazó lexikon, valamint egy játék is található.

Az app ingyenes, letölthető Androidra és iOS-ra is.

4. Animal Tracker

Ennek a programnak a segítségével különböző vadon élő, jeladóval ellátott állatok mozgását követhetjük valós időben. A térképen rákereshetünk arra, hogy egy adott helyszínen – például a lakóhelyünk környékén – milyen élőlények jártak, mikor voltak ott utoljára, mekkora utat tettek meg az elmúlt időszakban, és milyen útvonalat jártak be.

Az alkalmazás angol nyelvű és ingyenes, elérhető iOS-ra és Androidra is.

5. Shroomify

Sajnos a legnépszerűbb magyar nyelven is elérhető gombahatározó csak három próbanap erejéig ingyenes, utána pedig igen borsos összegért használhatjuk az alkalmazást. Az angol nyelvű Shroomify-ba ugyan nem tudunk fotókat feltölteni, de az egyszerűen használható keresővel nagy valószínűséggel be tudjuk azonosítani a kirándulásaink során látott gombákat. A program tartalmazza az egy-egy helyre jellemző összes mérgező és ehető gomba igen részletes leírását és fotóját is. Természetesen az applikáció nem helyettesíti a gombaszakellenőri vizsgálatot, így ha gombát szedtünk, fogyasztás előtt mindenképpen vizsgáltassuk be szakemberrel!

Az alkalmazás három próbanapig ingyenes, appon belüli vásárlás lehetséges. Letölthető Androidra és iOS-ra is.

6. SkyView® Lite

Ha az égbolt és a csillagok szerelmese vagy, akkor ez az applikáció neked szól. Használata nagyon egyszerű, csupán az égbolt felé kell irányítani a telefonod kameráját, és máris kirajzolódnak a különböző csillagképek, valamint láthatók az égitestek nevei is. Éjjel és nappal is használható, a halk aláfestő zene pedig kifejezetten kellemessé teszi a nézelődést.

Androidra és iOSra is elérhető, ingyenes alkalmazás.

Írta: Börzsey Barbara

Forrás Greendex