A felismerés a városi élelmiszer-termelésben is segítséget nyújthat. Élelmiszernövényeink jelentős része igényli valamiféle beporzó rovar munkáját, ám ma már jól ismert, hogy a rovarok száma vészes iramban fogy. Világszerte mintegy 670 000 négyzetkilométernyi városi kert található, ahol élelmiszert termelnek, ez a világ élelmiszer-termelésének 5,9 százalékát adja.
Az alacsony- és közepes jövedelmű országok városi lakosságának 10-70 százaléka vesz részt ebben az élelmiszer-termelésben. Mivel nő a városi népesség aránya, jó lenne ezt a tömeget minél inkább a helyben termelhető élelmiszerekkel ellátni, például e városi farmok munkáját segítve növelni azok hatékonyságát.
A Sussexi Egyetem kutatói vezette vizsgálatban a városi kertek élelmiszernövényeinek beporzóit vizsgálták meg. A munka annak a korábbi kutatásnak a folytatása, amelyben a városi kertek élelmiszer-termelésben elfoglalt helyét és lehetőségeit tárták fel. A kutatók most 2 éven keresztül, Brighton és Hove (Nagy-Britannia) körzetében lévő 9 területen végeztek felmérést. Ennek során megszámlálták az élelmiszernövényeket látogató beporzókat, így a méhek, bogarak, legyek, lepkék és darazsak sokaságát.