Vanguard Veo 2s 235AB és 2x 265ABP – Utazó állványok minden helyzethez

2020.05.25.

A Vanguard Veo 2s 235AB utazóállványa kicsi és könnyen használható. Az átfordítható középoszlopnak és beépített monopodnak köszönhetően sok funkciót rejt magában, ráadásul néhány extra tartozékot is kapunk hozzá. A nagyobb testvér pedig a nehezebb felszereléssel is elboldogul.

A Vanguard azoknak építette a Veo 2s 235AB-t, akik olyan állványt keresnek, amely szinte minden feladatra megoldást nyújt – közepes vagy könnyű felszereléshez. Lehessen használni közel szemmagasságból, le lehessen ereszteni a földig, gyorsan át lehessen állítani makrózáshoz, mozgó témákhoz monopoddá lehessen alakítani és mindezek mellett még kicsi és könnyű is legyen. És megfelelően stabil is.

Felépítés

A lábak ötszekciós kialakításúak, ez a kulcsa a kis hordozási méretnek. Ez esetünkebn mindössze 40 cm, a teljes kihúzott magasság pedig 145 cm. A lábak rögzítése csavaros, mindegyik gyűrűn lágy gumiborítás található, és összecsukott állapotban akár egyetlen kézmozdulattal is oldható az összes csavar. A lábvégeken található gumiborítás lehúzható és az alapcsomagban található acéltüskék csavarhatók a belül található menetbe. Így egyenetlen vagy csúszós talajon is olyan kényelmesen fotózhatunk, mint sík felületen. Az állvány egyik extrája a beépített monopod. Az egyik lábon majdnem végig gumiborítás található, ez a láb kicsavarható a csuklós részből és átszerelhető rá az állványfejet tartó tányér és az állványfej is. A szereléshez először le kell venni a fejet, majd a mellékelt imbuszkulccsal ki kell a csavarni tányér tartócsavarját, át kell rakni a monopod lábra, majd vissza kell csavarni rá a fejet. A folyamat közel sem egymozdulatos, de probléma nélkül megoldható, csak ügyelni kell rá, hogy mindig nálunk legyen az állványhoz kapott imbuszkulcs. Hagyományos háromlábó módban lehetőség van a lábak egymástól független kihajtogatására, 21, 50 és 80 fokban.

Vanguard Veo 2s 235AB 2x 265ABP A Vanguard szabadalmaztatott megoldásának köszönhetően a központi részben található gömbbel, egyetlen mozdulattal át lehet fordítani a középoszlopot, ami egyrészt földközeli fotózáshoz és makrózáshoz ideális, másrészt így a fej teljes egészében bekerül a lábak közé és kisebb lehet a szállítani méret. Ez nagyon gyors és ötletes megoldás. Cserébe kihúzott középoszlopnál kicsit érződik, hogy az átfordítós mechanika miatt nem olyan nagy a stabilitás, mint a hagyományos állványoknál, de betolt oszloppal szerencsére ebből semmit sem lehet érezni. Arra kell ügyelni, hogy az oszloprögzítő csavart megfelelően húzzuk meg az átfordítás vagy az oszlop magasságának beállítása után. Ha azonban nincs szükségünk a középoszlopra vagy ki szeretnénk használni, hogy a lábak akár 80 fokban is kihajthatóak, és az állvány szinte a földig süllyeszthető, akkor az oszlopot kicserélhetjük alapcsomagban található adapterre. Ez olyan, mint egy nagyon tövid középoszlop. Ha átcsavarozzuk rá a fejet, máris a középoszlop nélküli változatot használhatjuk.

Vanguard Veo 2s 235AB 2x 265ABP

Az állványfej kisméretű, de nagy tudású. Egyrészt külön panorámafunkció van rajta, így a kamera elforgatásához nem kell oldani a gömböt, könnyen lehet panorámafotót készíteni vagy könnyen lehet oldalirányba fordítani a kamerát. Bár az ilyen kicsi gömbfejeken nem jellemző, de itt kapunk frickiókontrollt is. Egy külön tekerővel állíthatjuk be a gömb mozgatási ellenállását, mindig az aktuálisan használt felszerelés tömegéhez és súlypontjához illeszkedve. Így a gömb szorítójának oldásakor mindig a megfelelő ellenállással mozgathatjuk a kameránkat és nem áll fenn a veszély, hogy egy véletlen mozdulat következében a kamera előrebukik és megsérül. A szorítóban beépített vízszintezőt és rugós kicsúszásgátló csapot találunk. A mellékelt és más hasonló Arca-Swiss kompatibilis talpakat használva így nem áll fent a kicsúszás veszélye, de rugós csapnak köszönhetően olyan talpakat is használhatunk, amelynek más az alsó kialakítása. A cseretalp egy egyszerű darab, jó tulajdonsága, hogy az alján található csavar huzalfüles kialakítású, így szerszám nélkül is megfelelően meghúzható, a tetején található gumibetétek azonban nem emelkednek ki eléggé. Természetesen bármilyen Arca-Swiss kompatibilis talpra, sínre, markolatra kicserélhető.

Vanguard Veo 2s 235AB 2x 265ABP

Az állványhoz az acéltüskéken és a középoszlop nélküli adapteren kívül apró figyelmességként egy rugós mobiltartó is jár, amely szabványos állványmenettel rendelkezik így a fejre is rögzíthető, de apró kitámasztót is építettek bele, így önállóan is használható. Ezeken kívül két imbuszkulcsot és egy párnázott, vállpántos állványtáskát is találunk a dobozban.

Vanguard Veo 2s 235AB 2x 265ABP

Az állvány tömege 1,4 kg, terhelhetősége 5,5 kg. A 5,5 kg-os terhelhetőség azt jelenti, hogy a Vanguard Veo 2s 235AB nagyon is kényelmesen megtart egy nehezebb tükörreflexest is egy közepes objektívvel. Nagyobb telékkel való fotózáshoz inkább egy nagyobb modell, például a Veo 2x 265ABP ajánlható. Ez azonban ideális választás lehet utazáshoz, általános sokcélú állványként, mert kevés olyan helyzet van, amelyet nem lehet vele megoldani, miközben kicsi és egyáltalán nem nehéz.

 A nagyobb testvér: Vanguard Veo 2x 265ABP

Kipróbáltuk a Veo 2s 235AB nagyobb testvérét is, amely szinte minden méretében és adatában egy kicsivel nagyobb, ami a terhelhetőségén is meglátszik. A csaknem 12 kg-os maximális teherbírás itt már azt jelenti, hogy bátran tehetünk akár nehezebb kamerát és/vagy objektívet az állványra, persze nem árt, ha egy nagyobb telét az objektív állványcsatlakozójával, a rendszer tömegközéppontja alatt fogatunk fel. A Veo 2x 265ABP felépítése nagyon hasonló kisebb testvéréjéhez. A lábak szintén ötszekciósak és csavarosan záródnak, de 23 helyett 26 mm a legvastagabb tag átmérője, ami jótékony hatással van a stabilitásra. Ugyanúgy függetlenül hajthatók ki és a végükön található gumisapka itt is tüskére cserélhető. Van  monopod funkció is.

Vanguard Veo 2s 235AB 2x 265ABP A teljes, kihúzott magasság is nagyobb kicsivel és itt is megkapjuk a rendkívül kényelmes egymozdulatos középoszlop átfordítási lehetőséget. Maga a középoszlop is vastagabb. A masszívabb állványhoz nagyobb fej is dukál, így itt nagyobb gömbátmérőt kapunk. Az egyetlen ami lemaradt a nagyobb fejről, az a frikciókontroll, a külön oldható panorámafunkció azonban megvan. A cseretalpat tartó szorító is jóval masszívabb kialakítású és a csomagban található talp is nagyobb felületű. A szorítón immár nem csak felül, hanem oldalt is van libella, így oldalra fordítva, álló géptartásnál is pontosan látjuk a vízszintet.

Vanguard Veo 2s 235AB 2x 265ABP A fej extrája, hogy kapunk a csomagban egy kart hozzá, amely ráadásul egy ügyes mozdulattal kicsit hosszabbra is kihúzható, így kényelmesebbé válik a munka ha mozgó témákat kell követni vagy ha épp videózunk. A kar használta kényelmes lehet akkor is, ha nem fotózunk, hanem monokulár távcsövet használunk például madárfigyelésre. A kar egyszerűn és gyorsan fel-, illetve leszerelhető, így nincs útba, ha éppen nem használjuk. Ehhez az állványhoz is jár a középoszlop nélküli használathoz való adapter, a három acéltüske a lábak végeire, és a párnázott táska, mobiltelefon tartót azonban nem kapunk.

Vanguard Veo 2s 235AB 2x 265ABP

Összességében a Veo 2x 265ABP még egy fokkal univerzálisabb, mint a kisebb testvér, mert ugyan egy picivel nagyobb a szállítási mérete és a tömege, szinte mindent tud mint a másik, megtartja a még nehezebb felszerelést, a tartozék kar segítségével pedig a videózás és pásztázás is könnyen megy.

Adatok: Vanguard Veo 2s 235AB
Maximális magasság: 1451 mm
Maximális magasság betolt középoszloppal: 1206 mm
Minimális magasság: 178 mm
Összecsukott méret: 400 mm
Lábak átmérője: 23 mm
Lábszekciók száma: 5
Maximális terhelhetőség: 5,5 kg
Tömeg: 1,4 kg

Adatok: Vanguard Veo 2x 265ABP
Maximális magasság: 1511 mm
Maximális magasság betolt középoszloppal: 1257 mm
Minimális magasság: 193 mm
Összecsukott méret: 409 mm
Lábak átmérője: 26 mm
Lábszekciók száma: 5
Maximális terhelhetőség: 11,6 kg
Tömeg: 1,8 kg

Írta: Szalay Gábor