USA: egyre elviselhetetlenebbek az aszályok

2020.04.30.

800 óta nem volt akkora aszály az Egyesült Államok délnyugati részén, mint 2000 és 2019 között.  A rekordaszályt nem kizárólag a klímaváltozás okozta: egy, a Science folyóiratban megjelent cikk szerint az emberi tevékenység jelentős szerepet játszott a helyzet romlásában.

Park Williams, a Columbia Egyetem Lamont–Doherty Földmegfigyelő Központjának kutatója és a tanulmány vezető szerzője szerint

az emberi tevékenység 47 százalékban járult hozzá az aszályhoz.

Az Egyesült Államok délnyugati részén a leghosszabb aszályok nagy valószínűséggel a melegedést hozó El Niñóval ellentétes légköri jelenséghez, a lehűlést és szárazságot okozó La Niñához kapcsolódnak. A kutatók számára a legnagyobb kihívás az volt, hogy szétválasszák az emberi tevékenység időjárási hatásait az attól függetlenül is jelentkező időjárási mintáktól.

Ezt a feladatot végül fák évgyűrűi 1200 évre vonatkozó adatainak gyűjtésével oldották meg. Ezeket elemezve ugyanis minden év nedvességszintjére vonatkozóan becslést tudtak adni, így több mint ezer évre visszamenőlegesen meg tudták határozni a korábbi aszályok hosszát és okait. Williams szerint az óceán áramlatainak természetes változékonysága miatti véletlenszerű aszályok kialakulásának esélyét az ember környezetre gyakorolt hatása növelte.

Williamsék tanulmánya része egy nagyobb tudományos projektnek, amin belül a csapadékhiány pénzügyi és emberéletekre gyakorolt hatására is becslést adnak. Eszerint 1980 és 2020 között az Egyesült Államokban az aszályok összesen 250 milliárd dollár értékű kárt okoztak, és 3000 halálesethez járultak hozzá. Toby Ault, a Cornell Egyetem kutatója úgy véli, a jövőben az aszályok időtartamának, súlyosságának és gyakoriságának növekedésére lehet számítani.

Fotó: Pixabay

A vízbiztonság az Egyesült Államokban egyre fontosabb kérdés, különösen a vidéki és szegényebb területeken. A csapadékhiány ugyanis nemcsak mennyiségi problémákat okoz a vízellátásban, hanem a víz minőségét is befolyásolja, nagyobb eséllyel kerülhet például só az ivóvízbe, de a baktériumok és más mikroorganizmusok előfordulása is nőhet.

Az aszály Magyarországon is komoly problémát okoz, a Belügyminisztérium a napokban hirdette ki a tartósan vízhiányos időszakot. Az intézkedés alapján nem kell vízkészletjárulékot fizetni az öntözési, halgazdálkodási és rizstermelési vízhasználat mennyisége után, és a gazdálkodók élhetnek a rendkívüli öntözési vízhasználat lehetőségével is.