Az Oceans of Energy nevű holland társaság 18 hónapig figyelt meg egy Északi-tengerre telepített úszó napelemes rendszert, és arra jutottak, hogy a napelemtutaj sokkal jobban bírta a nyílt tengeren a hullámzást, a dagályokat és az időjárás viszontagságait, mint ahogy azt előtte gondolták.

Az úszó napelemes rendszer 2019 novemberében kezdte meg működését, és megálmodói szerint a várakozásoknak megfelelően teljesített. Bírta a strapát, jó állapotban vészelt át 10 métert is meghaladó hullámokat, 62 csomós szelet, négy csomós árapályáramot, valamint több vihart is kibírt – írja a napi.hu az Oceans of Energy csapatának tapasztalatairól a PV Magazine beszámolója alapján.

A társaság így most arra készül, hogy olyan egységeket gyártson, amelyekből 1 megawattos termelőkapacitás állítható össze a mostani 50 kilowattos helyett.

„Nem a napenergia-termelés volt eddig a fő fókuszpontunk, mivel a szerkezeti stabilitás fenntarthatóságát tartottuk elsősorban szem előtt” – mondta el a PV Magazine-nak Allard Van Hoeken, a társaság vezérigazgatója és alapítója.

Az Oceans of Energy nevű holland társaság 18 hónapig figyelt meg egy Északi-tengerre telepített úszó napelemes rendszert – Fotó: Oceans of Energy/Press Release

A kísérletezésnek ebben a fázisában a szakemberek elsősorban tapasztalatokat gyűjtöttek a technológiai fejlesztéshez. Mérték és vizsgálták a terhelést, az alkatrészek reagálásait a fizikai és kémiai hatásokra, az ökológiai paramétereket, a víz fényerejét, a vízminőségi paramétereket, az oxigén- és a sótartalmat is. A napenergia-termelést is figyelemmel kísérték azért, de a napi.hu szerint a vezérigazgató erről csak annyit árult el, hogy összhangban volt azzal, amire számítottak.

A kísérletezés azt hivatott kideríteni, hogy a napenergia a tengeren is olcsóbb lehet-e, mint a szélenergia, amennyiben meglesz hozzá a megfelelő technológia.

Különösen fontos ez Hollandiának, ahol kevés szárazföldi terület volna átadható az ipari méretű napelemes rendszereknek, miközben az ország az energiastruktúrája átalakításán dolgozik gőzerővel, és a polgárai számon is kérik rajta az eredményeket – szögezi le a napi.hu.