Új-Zéland megszavazta a karbonsemlegességet

2019.11.11.

Az új-zélandi miniszterelnök szerint a klímaváltozás korunk legnagyobb kihívása, ők pedig ennek a törvénynek az elfogadásával szeretnének irányt mutatni a világnak. 

A Jacinda Ardern miniszterelnök által előterjesztett törvény, amely a párizsi klímaegyezményekben tett vállalás értelmében 2050-re nullára kívánja redukálni az ország CO2-kibocsátását, 119-1 arányban ment át a voksoláson – írja a Guardian alapján az szmo.hu.

A törvény nem csupán arról rendelkezik, hogy Új-Zéland kiáll a globális felmelegedés 1,5 Celsius-fok alatt tartása mellett, hanem arról is szól, hogy miként alkalmazkodjon és hogyan készüljön fel a klímavészhelyzetre a szigetország 5 millió lakosa.

Mindennek külön költségvetést biztosítanak. A célkitűzéshez két egymástól elkülönített tervet dolgoztak ki: az egyik az állati eredetű metánkibocsátás, a másik pedig az egyéb üvegházhatású gázok csökkentésének hosszú távú programját tartalmazza.

Fotó: Bernard Spragg. NZ/flickr.com

„A klímaváltozás nemzedékünk hosszú távon meghatározó kérdése, amellyel a korábbi, egymást követő kormányok képtelenek voltak megfelelően foglalkozni. Új-Zéland a történelem helyes oldalára állt. Meggyőződésem, hogy a klímaváltozás korunk legnagyobb kihívása” – fogalmazott a miniszterelnök asszony.