Már a fél évszázados modellek is pontosan jelezték a bajt

2019.12.07.

Természetesen minden előrejelzés hordoz magában valamennyi bizonytalanságot – de messze nem akkorát, hogy a klímamodellekben felvázolt aggasztó forgatókönyveket egy legyintéssel elintézhetnénk. Ezt bizonyítja az a kutatás is, amely az elmúlt ötven évben készült modellek megbízhatóságát vette górcső alá.

Az 1970-es években két fejlemény szerencsés találkozása lehetővé tehette volna, hogy az emberiség időben észbe kapva megelőzze az üvegházhatású gázok által okozott klímaváltozást – a tudomány felismerte a szén-dioxid melegítő hatását, és a számítógépek fejlettsége már lehetővé tette az első klímamodellek elkészítését.

Az ezekben felvázolt aggasztó jövő a mi kellemetlen jelenünk – a modellek túlnyomó többsége pontosnak bizonyult.

A kaliforniai Berkeley Egyetem kutatói tizennégy, 1970 és 2011 között készített klímamodell előzetes becsléseit vetették össze a Földön napjainkban valójában uralkodó átlagos éves középhőmérséklettel.

A felszíni átlaghőmérséklet várható változása 2040-re – Fotó: NASA

A kutatók a Geophysical Research Letters című szakfolyóiratban publikált tanulmányukban arra jutottak, hogy a modellek többségének sikerült pontos becslést adnia a történelmileg bekövetkező melegedés mértékéről. 10 esetben az eltérés a statisztikai hibahatáron belül volt.

Hét régi modell évtizedenként 0,1°C-ot tévedett, ami azonban részben betudható az azóta megvalósított kibocsátáscsökkentő intézkedéseknek, például a freonszármazékok betiltásának.

Mára a lyukkártyáktól eljutottunk a másodpercek alatt milliárdnyi számítást végző szuperszámítógépek koráig, amikor a kutatók olyan tényezőket – a felhőzet alakulásától az erdővel vagy éppen hóval borított területek kiterjedéséig – is számításba tudnak venni, amikről elődeik néhány évtizeddel ezelőtt csak álmodhattak. Talán itt lenne az ideje, hogy végre komolyan vegyük az eredményeiket.