Uhu bukkant fel Dévaványán

2021.09.16.

Lakossági bejelentés alapján találtak rá a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai Dévaványa északi határrészén egy szögesdrótba gabalyodott, nagytestű bagolyra.

Mint kiderült, egy uhu került bajba, mert bal szárnyának felső bőrredőjébe beleakadt egy szögesdrót-tüske. Szárnya súlyosan megsérült, ezért röpképtelenné vált. Igazgatóságunk munkatársai az elsődleges gyógykezelések után egy lábadozó helyiségbe vitték a sérült baglyot. Bízunk benne, hogy állapota a gondos ápolás mellett hamarosan javulni fog, újra röpképes állapotba kerül és szabadon engedhetjük ugyanazon a területen, ahol rátaláltunk.

Fotó: Czifrák Gábor

Az uhu hazánk legnagyobb méretű bagolyfaja, narancssárga szemekkel, tollfülekkel, erős lábakkal, melyek végig tollasak.  Kis számban költenek Magyarországon, elsősorban a középhegységek kőbányáiban, sziklafalain. Érdekesség, hogy az elmúlt évtizedben húzódnak le a síkvidéki tájakra, már a Jászságban is költenek, általában nagy fák tövébe rakják le tojásaikat.

Fotó: Czifrák Gábor

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság illetékességi területén egyelőre még nem sikerült költést regisztrálni. Szórványos előfordulásai vannak a fajnak, de inkább az őszi-téli időszakban. Ez általában fiatal madarak elmozdulását jelenti egy olyan területre, ahol nagy számban élnek zsákmányállataik, azaz patkányok, eurázsiai sünök, illetve nyulak. Évente 3-4 előfordulást regisztráltunk az utóbbi években.