Több mint 100 kg hulladékot hoztak felszínre a tátrai tavakból

2019.10.30.

Forrás: Turista Magazin; Szöveg: magas-tatra.info/TM

Október közepén búvárok ereszkedtek le néhány tátrai tó mélyére, hogy a felszínre hozzák azokat a hulladékokat, melyek a nyári szezonban kerültek a tavak vizébe. A megtisztított négy tóból összesen 116,5 kg hulladék került a partra.

A 26. alkalommal megszervezett Tiszta vizek hulladékgyűjtési akció során 75 búvár merül le a Csorba-, a Poprádi-, a Felkai- és az Új-Csorba-tóba – írja a magas-tatra.info. A legtöbb hulladék idén is a Csorba-tóból került felszínre, ebből 45 búvár 68,5 kg hulladékot szedett össze.

A Csorba-tó, innen került felszínre a legtöbb hulladék 

A búvárok ezúttal változtattak a szokásokon, és a korábbival ellenkező oldalon ereszkedtek a tóba. „Bár a tónak ezt a részét utoljára 2008-ban tisztították, most kellemesen csalódtunk, mivel nem volt annyi hulladék a vízben, mint amire számítottunk, ezért örömmel konstatáljuk, hogy úgy tűnik hatékony a felvilágosító kampányunk” – mondta Pavol Kráľ, a rendezvény koordinátora a magas-tátra.info-nak.

A legkevesebb (1,5 kg) hulladékot az Új-Csorba-tóból hoztak fel, a Felkai-tóban 21 kg hulladékot, a Poprádi-tóban pedig 25,5 kg hulladékot találtak. A zsákokban elsősorban műanyag pohár és üvegpalack került, de találtak a sífutó pályák határait jelző kerítésmaradványokat, vasrudakat, érmékkel teli pénztárcát, műanyag búvárfigurát, búvárszivattyút és menyasszonyi fátylat is.

Az esemény történetében ezúttal második alkalommal tisztították meg a Poprádhoz tartozó Virágvölgyben található elárasztott kőbányát, ahol 14 búvár 212 kg szemetet gyűjtött össze. Az építési hulladékok, vasrudak, kötelek, gumiabroncsok, tűzoltó készülékek és tetőfedő anyagok mellett találtak egy elpusztult teknőst is, áttört páncéllal. A legkülönlegesebb tárgy egy fel nem robbant habarcs-gránát volt, melyet a pirotechnikusnak ebben a tóban kellett volna megsemmisíteniük.