Tanuljunk a természettől!

2019.09.05.

A természet nem hagy maga mögött tájsebeket, amikor alapanyagot „bányászik” az előállítandó anyagokhoz, termékekhez. A feladathoz legjobban illő formát alakítja ki. Szennyezés nélkül és nagyon hatékonyan működik, amikor létrehoz valamit. Mindeközben körfolyamatokban „üzemel” – immár 4 milliárd éve!

A biomimikri annak felismerésében segít és ösztönöz bennünket, hogy hogyan utánozhatjuk a természetben működő folyamatokat (a természet megóvása érdekében) az emberi használtra szánt alapanyagok és tárgyak készítése során.

A Magosfa Alapítvány BioLearn (Learning from Nature – Biomimicry in Education) című projektjének célja, hogy új módszerekkel, új megközelítésben tudják bemutatni a természet sokszínűségét és a fenntarthatóságot iskolás és felnőtt csoportokat megszólító programjaikon.

A 2018 decemberében elindult hároméves projekt során a biomimikri témáját feldolgozó nemzetközi oktatóanyagokat ültetnek át hazai felhasználásra, illetve új modulokat dolgoznak ki a 12–16 éves korosztály számára.

A kész tananyagok hatékonyságát a pedagógusoknak készülő segédletek és tréningek biztosítják majd.

A sarkantyúka levelének különleges felszíne szolgált inspirációforrásként a vízlepergető tulajdonságú textilek tervezőinek – Fotó: Kevin Krejci/flickr.com

Az alapítvány munkatársai tavasszal megtartották az első ízelítő foglalkozásokat és előadásokat. A váci Karolina Általános Iskola és Madách Imre Gimnázium diákjai is érdeklődéssel fogadták a természetből ihletet merítő technológiákkal kapcsolatos ismereteket. A tanév vége előtt újabb négy előadás keretében közel 100 diák ismerhette meg a biomimikri fogalmát.

A projekthez kapcsolódóan az alapítvány amerikai, szlovák, cseh, holland és brit partnereivel közösen egy honlapot is kialakít majd, ahol 5 nyelven, letölthető formában elérhetőek lesznek az oktatóanyagok. A téma iránt érdeklődők a Magosfa Alapítvány honlapján kérhetnek további tájékoztatást.