Magyar cég fejlesztése hozhat áttörést a bioműanyagok világában

2022.05.04.

A Dunakeszin működő biotisztítószereket gyártó vállalat vezetője szerint a PET-palackok helyettesítésére kifejlesztett csomagolóanyaguk „100%-ig természetes anyagokból készült bioműanyag, karbonsemleges, 15 év alatt magától lebomlik, akár komposztálható”, sőt, „emészthető”.

Az rtl.hu riportot készített egy magyar vállalkozóval, aki állítása szerint áttörést ért el a könnyen lebomló, bioműanyag-alapú csomagolások terén. Juhász András, a Cleaneco öko-bio háztartási és ipari tisztítószereket gyártó iPLA.Tech Kft. alapító tulajdonosának kezdeti célja a termékeikhez használt klasszikus csomagolások lecserélése volt.

A cégvezető szerint a bioműanyagok szélesebb körű elterjedésének szempontjából nagyon fontos, hogy az új anyagok a bevett műanyagipari technológiák, gépek alkalmazásával feldolgozhatók legyenek. Ők is erre törekedtek, illetve a logisztika szempontjait figyelembe véve rugalmas, ütésálló, a párolgást megfelelő mértékben akadályozó, ugyanakkor sokféle területen felhasználható csomagolást akartak létrehozni.

Ezeket a célokat sikerült mostanra megvalósítaniuk úgy, hogy már nemcsak laborszintű eredményeik vannak, hanem nagyipari, több százezer darabos gyártás van mögöttük.

Az iPLA.Tech kísérleteinek eredménye egy olyan PLA-keverék, amit mindkét gyártástechnológiai lépcsőben − a fröccsöntésben és a fúvásban − használni tudnak. A csomagolások fő komponense a PLA, adalékként, például lágyításra pedig különféle természetes ásványi anyagokat használnak.

Kiemelt céljuk, hogy a termékeik minél többször újratölthetők legyenek, ugyanakkor azoknál a csomagolásoknál, ahol megmarad az egyszer használatos funkció, illetve minden törekvésük ellenére nem kerülnek visszagyűjtésre, igyekeznek a lebomlást gyorsítani.

Ennek érdekében mezőgazdasági hulladékként máskülönben nem hasznosuló anyagokat − például fűrészport, kenderfeldolgozási hulladékot − használnak föl magas százalékban, beledolgozva a bioműanyagba. A hozzáadott növényi rostok nagymértékben gyorsítják a termék lebomlását, és jelentősen csökkentik az anyag árát.

Fotó: shih-weiE+/Getty Images